Hlavne menu We are sorry, but magazine AMMO is suspended. Here is just read-only access to the articles archive. Some features are removed because they were outdated, pointless in read-only (voting and pools), or it was missused by spammers (comments) etc. Now the webpages aren't maintained so when something will get broken most probably it won't be fixed at all. If you liked our magazine then please make donation with paypal so we can pay for traffic on this server.

TOP Zdravie
01 Recepty z TOFU (HLAVNÉ JEDLÁ 3/3) 39 bodov
02 Zimné depresie 21 bodov
03 Fakty o Sóji 20 bodov
04 Recepty z TOFU (HLAVNÉ JEDLÁ 2/3) 13 bodov
05 Recepty z TOFU (HLAVNÉ JEDLÁ 1/3) 12 bodov
06 Recepty z TOFU (SLADKOSTI Z TOFU) 8 bodov
07 Recepty z TOFU (NÁTIERKY) 6 bodov
08 Recepty z TOFU (PEČIVO) 5 bodov
09 Recepty z TOFU (TOFU V KOMBINÁCII S MÄSOM) 5 bodov
10 Recepty z TOFU (MARINÁDY) 4 body
11 Odkazy na rôzne zdravé stránky 1 bod
12 Recepty z TOFU (DRESSINGY) 0 bod
13 Recepty z TOFU (MAJONÉZY) 0 bod
Najnovsie clanky
Kvalitné služby podľa skúseností iných - TopSlužby.sk
LOTR - Dve veže - Parodia - Scénka 2. časť
Neverwinter nights
Children Of Bodom-Hatebreeder
Kult Duny - 6. časť (Bonus)
Kult Duny - 5. časť (Filmy, Hry)
Dobré ráno. (morc certa, hora incerta...)
Kult Duny - 4. časť (Knihy 2/2)
Stretnutie Spoločenstva Tolkiena
GRAVE DIGGER – Knights Of The Cross
Kult Duny - 3. časť (Knihy 1/2)
Kult Duny - 2. časť (Pojmy)
Kult Duny - 1. časť (Úvod)
LOTR - Dve veže - Parodia - Scénka
Jackass
Vsetky clanky
Airsoft - Specnaz [4 clanky]
Básne [6 clankov]
Fantázia [4 clanky]
Filmy a DVD [51 clankov]
Hardware [10 clankov]
Hry [170 clankov]
Hry, návody [6 clankov]
Hudba [8 clankov]
Internet [7 clankov]
Knihy [6 clankov]
O AMME [4 clanky]
Pandemonium [10 clankov]
Poviedky [14 clankov]
Programy [18 clankov]
Rôzne [8 clankov]
Technické [3 clanky]
Úvahy [8 clankov]
Výuka [50 clankov]
Zábava [5 clankov]
Zdravie [15 clankov]
Fakty o Sóji
Odkazy na rôzne zdravé stránky
Recepty z TOFU (DRESSINGY)
Recepty z TOFU (HLAVNÉ JEDLÁ 1/3)
Recepty z TOFU (HLAVNÉ JEDLÁ 2/3)
Recepty z TOFU (HLAVNÉ JEDLÁ 3/3)
Recepty z TOFU (MAJONÉZY)
Recepty z TOFU (MARINÁDY)
Recepty z TOFU (NÁTIERKY)
Recepty z TOFU (PEČIVO)
Recepty z TOFU (POLIEVKY)
Recepty z TOFU (SLADKOSTI Z TOFU)
Recepty z TOFU (TOFU V KOMBINÁCII S MÄSOM)
Zimné depresie
Celkovy pocet clankov: 407
Recepty z TOFU (ŠALÁTY) 
Zdravie | Dna 22.3.2002 | www.alfabio.com | 5 znamok, priemer 2.00 | 1731 videni | 267 WAP videni

Nesmierny význam zeleniny pre ľudský organizmus si začína uvedomovať čoraz viac aj slovenských konzumentov, a preto sa čoraz častejšie objavuje na našich stoloch v rôznych obmenách a úpravách. Najzdravšia je, samozrejme, surová a na lačný žalúdok samotná alebo v kombinácii s inými druhmi zeleniny. Zatiaľ však väčšiu obľubu majú rôzne zeleninové prívarky, karbonátky, zapekané nákypy, alebo dusená zelenina. Veľmi chutným a ľahko stráviteľným doplnkom zeleniny sú rastlinné bielkoviny TOFU. TOFU so svojimi vynikajúcimi vlastnosťami zeleninové jedlo obohatí nielen nutrične ale stravníka aj zasýti.

Pórový šalát s TOFU
1 pór, 1 g cibule, 0,5 dcl oleja, 300 g miešanej sterilizovanej zeleniny (Moravanka), 250 g TOFU, 2 lyžice Solčanky, 2 dcl vody

Na malom množstve oleja podusíme na kolieska nakrájaný pór aj so zelenou časťou a na kocky nakrájanú cibuľu. Pridáme sterilizovanú zeleninu a najemno nastrúhané TOFU, ktoré sme deň vopred dali marinovať do vody zmiešanej so Solčankou. Dobre premiešame a necháme pol hodinu postáť na chladnom mieste. Šalát chutí rovnako dobre a má vyšší obsah vitamínov so surovým pórom a cibuľou.

Zeleninový šalát so sójovou majonézou
1 balenie mrazeného hrášku s mrkvou, 0,5 balíčka mrazenej kukurice, 1 jablko, sterilizovaná uhorka, 1 malá cibuľa, 200 g údeného TOFU, soľ

Mrazenú zeleninu uvaríme v osolenej vode. Do šalátovej misy nastrúhame jablko, sterilizovanú uhorku, cibuľu a údené TOFU. Potom pridáme uvarenú a odkvapkanú zeleninu a všetko spojíme pikantnou sójovou majonézou (postup v kapitole Majonézy na str. ).

Syrové tajomstvo
150 g TOFU, 100 g Nivy, 100 g údeného TOFU, 2 dcl sójovej majonézy, 1 dcl šľahačky, 1 polievková lyžica sójovej omáčky, čierne olivy, 2 paradajky, 1 zelená paprika, petržlenová vniatka

Sójovú majonézu (návod na prípravu na str. ) vyšľaháme so šľahačkou. Syry nastrúhame najemno, pokvapkáme sójovou omáčkou a opatrne ich zmiešame so šľahačkovou majonézou. Zmes preložíme do šalátovej misy, obložíme olivami, kolieskami paradajok a zelenej papriky. Nakoniec posypeme posekanou petržlenovou vňaťou alebo pažítkou. Zajedáme celozrnným chlebom či iným pečivom.

Uhorkový šalát s TOFU a paradajkami

500 g šalátových uhoriek, 400 g paradajok, 100 g póru, 100 g kalerábu, 230 g TOFU, 2 polievkové lyžice rastlinného oleja, soľ podľa chuti, štipka mletej červenej papriky, bulharská bylinková zmes

V šalátovej mise zmiešame zeleninu nakrájanú podľa svojho priania. V ďalšej miske popučíme vidličkou TOFU a dobre vymiešame s olejom, soľou, paprikou a bylinkami. Zľahka ho primiešame k zelenine. Šalát podávame dobre vychladený ako samostatný chod.

Macedónsky šalát
250 g TOFU, 1 malá cibuľa, 4 sterilizované uhorky, 200 g hlávkovej kapusty, 4 kopčité polievkové lyžice sterilizovaného (mrazeného alebo čerstvého) hrášku, 5 polievkových lyžíc kečupu, 2 polievkové lyžice rastlinného oleja, štipka medovky, sójová omáčka

TOFU pokrájame na malé asi centimetrové kocky a pokvapkáme ich sójovou omáčkou. Nadrobno posekáme aj cibuľu a uhorky, kapustu nastrúhame na rezance. Pridáme ostatné suroviny a dobre premiešame. Podávame bez príloh ako hlavné jedlo.

Pšeničný šalát
320 g pšenice, 3 zelené papriky, 1 kg paradajok, 200 g cibule, 400 g TOFU, 2 dcl majonézy (najlepšie z TOFU), soľ, sójová omáčka

Dobre uvarenú (aspoň 10 hodín namočenú) pšenicu necháme vychladnúť a scedíme ju. Jaderníkov zbavené papriky pokrájame na rezance, paradajky na mesiačiky, TOFU a cibuľu na drobné kocky. Tofu pokvapkáme sójovou omáčkou. Všetko zľahka premiešame s majonézou. Posolíme. Udržujeme v chlade. Paradajky a papriky môžeme nahradiť lečom. Šalát je výdatný a sýty, preto ho podávame ako hlavné jedlo bez prílohy.

Fazuľový šalát s TOFU majonézou
500 g bielej fazule, 1 pór, 200 g hlávkovej kapusty, 1 dcl kečupu, 2 čajové lyžičky Solčanky, sójová omáčka, 4 strúčiky cesnaku, 4 lyžice naklíčených semien (pšenica, šošovica, alfalfa, žerucha), 2 dcl TOFU majonézy (recept je v kapitole Majonézy na str. ), saturejka

Vo vode namočenú fazuľu uvaríme so saturejkou domäkka (pred dovarením posolíme), necháme vychladnúť, scedíme. Zmiešame ju s kapustou, ktorú sme nakrájali na kocky, s kolieskami póru, pretlačeným cesnakom, Solčankou a naklíčenými semenami. Pokvapkáme sójovou omáčkou a všetko spojíme majonézou z TOFU. Pri podávaní ozdobíme lyžicou kečupu. Podávame ako samostatný chod.

Švajčiarsky šalát s TOFU
250 g TOFU, 400 g mrazenej zeleninovej zmesi, 40 g bielej fazule, 50 g cibule, zelené vňate (pažítka, petržlenová, cibuľová, ligurček), 2 dcl majonézy z TOFU, 2 polievkové lyžice horčice, 1 lyžica ovocného octu, soľ (Ak použijeme orechovú majonézu, cibuľu a ocot môžeme vynechať.)

Vo vode namočenú fazuľu uvaríme domäkka (posolíme až pred dovarením), necháme vychladnúť, scedíme. Zeleninovú mrazenú zmes sparíme horúcou vodou, pridáme na rezance pokrájanú cibuľu a drobné kocky TOFU. Posypeme posekanou zelenou vňaťou, akú máme k dispozícii. Všetko spojíme majonézou, ochutíme horčicou, octom a ak treba, posolíme. Udržujeme v chlade. Zeleninovú mrazenú zmes môžeme nahradiť čerstvou krátko povarenou zeleninou (3/6 mrkvy, 2/6 hrášku, 1/6 karfiolu, 1/6 zelenej fazuľky, 1/6 ružičkového kelu).

Pikantný fazuľový šalát
250 g suchej fazule, 1 lečo, 1 polievková lyžica horčice, 1 polievková lyžica kečupu, paradajkový pretlak podľa chuti, pár kvapiek worčestrovej omáčky, 250 g bieleho TOFU, trochu vegety, l feferónka, 4 lyžice rezanej sterilizovanej kapie, 1 malá konzerva sterilizovaného hrášku, 1 cibuľa, 0,5 dcl oleja, soľ

Fazuľu, ktorú sme deň vopred namočili, uvaríme do mäkka (posolíme ju až pred dovarením, nie skôr, aby nestvrdla.) a scedíme. Pridáme lečo, horčicu, paradajkový pretlak, nastrúhané TOFU, worčester, vegetu, nakrájanú feferónku, kapiu a cibuľu, hrášok bez nálevu. Ak treba posolíme a nakoniec zalejeme olejom. Všetko spolu premiešame a dáme na šesť hodín do chladu. Podávame ako hlavné jedlo.

Fazuľový šalát na hriankach
250 g suchej fazule, 1 lečo, 1 lyžica horčice, 2 lyžice paradajkového pretlaku, pár kvapiek worčestrovej omáčky, 200 g TOFU, vegeta, 1 feferónka, 1 malá konzerva sterilizovaného hrášku, 1 cibuľa, 0,5 dcl oleja, soľ

Na oleji speníme posekanú cibuľu, pridáme lečo, paradajkový pretlak, worčester, feferónku, koreniny a podusíme. Potom pridáme uvarenú fazuľu, hrášok a na kocky nakrájané TOFU. Ešte chvíľku podusíme. Na tanier uložíme pripravené hrianky a na ne naložíme šalát. Podávame na večeru.

Balkánsky šalát s TOFU
200 - 250 g TOFU, 500 g paradajok, 3 zelené papriky, 3 červené cibule (môžu byť aj biele), 1 strúčik cesnaku, 3 lyžice vínneho octu, 1 lyžica citrónovej šťavy, 7 lyžíc rastlinného oleja, soľ, štipka mletého bieleho korenia, kôpor, pažítka

Papriky a paradajky očistíme a nakrájame na rezance, cibule nasekáme nahrubo, TOFU rozmrvíme. Strúčikom cesnaku dôkladne vytrieme šalátovú misu. Všetky suroviny v nej dôkladne premiešame a zalejeme marinádou z octu, citrónovej šťavy, soli, bieleho korenia, oleja nasekaného kôpru a pažítky.

Zemiakový šalát s TOFU
250 g TOFU, 300 g zemiakov, 4 dcl majonézy, 160 g sterilizovaných uhoriek, 1 stredne veľká cibuľa, 1 zelená a 1 červená paprika, soľ, horčica, ovocný ocot

V šupke uvarené zemiaky necháme vychladnúť, očistíme ich a nakrájame na kocky. Rovnako nakrájame aj cibuľu, uhorky a TOFU. Majonézu (najvhodnejšia je bezcholesterolová) dochutíme horčicou, octom, soľou a primiešame ju k ostatným surovinám. Vychladený šalát môžeme podávať ako samostatné jedlo alebo ako prílohu.

Cviklový šalát s TOFU a jogurtom
400 g čerstvej cvikle, 300 g uhoriek, 200 g sterilizovaného hrášku, 200 g TOFU, soľ, 1 lyžica sójovej omáčky, biely jogurt (môže byť pochúťková smotana)

Červenú repu a uhorky očistíme a nastrúhame najemno. Pridáme hrášok, kocky TOFU, sójovú omáčku a jogurt. Posolíme a necháme hodinu odležať v chlade.

Cviklový šalát s TOFU a jogurtom I
250 g sterilizovanej cvikle, 4 sterilizované uhorky, 150 g sterilizovaného hrášku, 150 g TOFU, soľ, 1 lyžica sójovej omáčky, biely jogurt (môže byť pochúťková smotana), 1 malá cibuľa, 2 lyžice oleja

Cviklu a cibuľu nastrúhame na jemno a polejeme olejom, potom necháme postáť 20minút. Pridáme nastrúhané TOFU, nakrájané uhorky, sójovú omáčku a jogurt. Posolíme a necháme v chlade uležať.

Grécka večera z TOFU
500 g TOFU, 2 polievkové lyžice olivového oleja, 3-4 strúčiky cesnaku, 400 - 450 g šalátových uhoriek, 1 stredne veľká cibuľa, šťava z 1 menšieho citróna, 1 hlávkový šalát, kôpor, soľ

TOFU nastrúhame na tenké a uhorku na hrubé rezance, cibuľu nasekáme na kocky. Zmiešame v šalátovej mise so soľou, olejom, citrónovou šťavou, prelisovaným cesnakom a kôprom. Servírujeme na šalátových listoch. Môžeme posypať sekanými orechmi.

Paradajkový šalát s TOFU
600 g paradajok, 200 g TOFU, 1 cibuľa, 2 lyžice soli, mleté biele korenie, citrónová šťava, olej

TOFU pokrájame na kocky, posypeme soľou a zalejeme vodou. Necháme marinovať minimálne 24 hodín. Paradajky nakrájame na tenké plátky, cibuľu na malé kocky. Pridáme TOFU, okoreníme, premiešame. Nakoniec pokvapkáme olejom a dochutíme citrónovou šťavou.

Šopský šalát s TOFU
300 g uhoriek, 300 g paradajok, 300 g zelenej papriky, 1 cibuľa, 200 g TOFU, 2 lyžice soli, 1 strúčik cesnaku, petržlenová vňať, citrónová šťava, mleté biele korenie, olej

TOFU pokrájame na kocky (asi 1 x 1 cm), posypeme soľou a zalejeme vodou. Necháme marinovať minimálne 24 hodín. Uhorky, paradajky, papriky a cibuľu pokrájame na kocky, cesnak pretlačíme, okoreníme. Pridáme TOFU, nasekanú petržlenovú vňať, podľa chuti okyslíme citrónovou šťavou a pokvapkáme olejom. Opatrne premiešame.



Prevzate od:

Najnovsie clanky od tohto redaktora
Podobne clanky