Hlavne menu We are sorry, but magazine AMMO is suspended. Here is just read-only access to the articles archive. Some features are removed because they were outdated, pointless in read-only (voting and pools), or it was missused by spammers (comments) etc. Now the webpages aren't maintained so when something will get broken most probably it won't be fixed at all. If you liked our magazine then please make donation with paypal so we can pay for traffic on this server.

TOP Zdravie
01 Zimné depresie 21 bodov
02 Fakty o Sóji 20 bodov
03 Recepty z TOFU (HLAVNÉ JEDLÁ 2/3) 13 bodov
04 Recepty z TOFU (HLAVNÉ JEDLÁ 1/3) 12 bodov
05 Recepty z TOFU (SLADKOSTI Z TOFU) 8 bodov
06 Recepty z TOFU (NÁTIERKY) 6 bodov
07 Recepty z TOFU (PEČIVO) 5 bodov
08 Recepty z TOFU (TOFU V KOMBINÁCII S MÄSOM) 5 bodov
09 Recepty z TOFU (MARINÁDY) 4 body
10 Recepty z TOFU (ŠALÁTY) 4 body
11 Odkazy na rôzne zdravé stránky 1 bod
12 Recepty z TOFU (DRESSINGY) 0 bod
13 Recepty z TOFU (MAJONÉZY) 0 bod
Najnovsie clanky
Kvalitné služby podľa skúseností iných - TopSlužby.sk
LOTR - Dve veže - Parodia - Scénka 2. časť
Neverwinter nights
Children Of Bodom-Hatebreeder
Kult Duny - 6. časť (Bonus)
Kult Duny - 5. časť (Filmy, Hry)
Dobré ráno. (morc certa, hora incerta...)
Kult Duny - 4. časť (Knihy 2/2)
Stretnutie Spoločenstva Tolkiena
GRAVE DIGGER – Knights Of The Cross
Kult Duny - 3. časť (Knihy 1/2)
Kult Duny - 2. časť (Pojmy)
Kult Duny - 1. časť (Úvod)
LOTR - Dve veže - Parodia - Scénka
Jackass
Vsetky clanky
Airsoft - Specnaz [4 clanky]
Básne [6 clankov]
Fantázia [4 clanky]
Filmy a DVD [51 clankov]
Hardware [10 clankov]
Hry [170 clankov]
Hry, návody [6 clankov]
Hudba [8 clankov]
Internet [7 clankov]
Knihy [6 clankov]
O AMME [4 clanky]
Pandemonium [10 clankov]
Poviedky [14 clankov]
Programy [18 clankov]
Rôzne [8 clankov]
Technické [3 clanky]
Úvahy [8 clankov]
Výuka [50 clankov]
Zábava [5 clankov]
Zdravie [15 clankov]
Fakty o Sóji
Odkazy na rôzne zdravé stránky
Recepty z TOFU (DRESSINGY)
Recepty z TOFU (HLAVNÉ JEDLÁ 1/3)
Recepty z TOFU (HLAVNÉ JEDLÁ 2/3)
Recepty z TOFU (MAJONÉZY)
Recepty z TOFU (MARINÁDY)
Recepty z TOFU (NÁTIERKY)
Recepty z TOFU (PEČIVO)
Recepty z TOFU (POLIEVKY)
Recepty z TOFU (SLADKOSTI Z TOFU)
Recepty z TOFU (TOFU V KOMBINÁCII S MÄSOM)
Recepty z TOFU (ŠALÁTY)
Zimné depresie
Celkovy pocet clankov: 407
Recepty z TOFU (HLAVNÉ JEDLÁ 3/3) 
Zdravie | Dna 22.3.2002 | www.alfabio.com | 16 znamok, priemer 1.56 | 4462 videni | 427 WAP videni

TOFU na prírodný spôsob
250 g TOFU, 2 lyžice hladkej múky, sezamové semienka, sójová omáčka, Solčanka, olej na vypraženie

TOFU nakrájame na tenké plátky, pokvapkáme sójovou omáčkou zmiešanou so Solčankou, obalíme v múke. Potom ich na rozpálenom oleji rýchlo opražíme z oboch strán (Ak chystáme väčšie množstvo, TOFU môžeme poukladať na vymastený plech a upiecť v rúre.), preložíme na tanier a posypeme nasucho opraženým sezamom. Podávame s varenými zemiakmi a zeleninovou oblohou.

Vegy burger
4 grahamové žemle, rastlinné maslo, kečup, hlávkový šalát, 80 g údeného TOFU, sezamové semienka, vajce, štipka soli, olej na vyprážanie

Žemle rozkrojíme na polovičky, jednu natrieme maslom, druhú kečupom. Tenké plátky údeného TOFU zmočíme do rozšľahaného posoleného vajca, posypeme sezamovými semienkami a poopekáme z oboch strán na rozpálenom oleji. Teplé dáme na listy hlávkového šalátu a vložíme do žemlí.

Sójové plátky plnené TOFU a chrenom
sójové plátky, údené TOFU, bylinková soľ, strúhaný chren, vajce, mlieko, hladká múka, rastlinný olej - všetko podľa počtu a veľkosti porcií

Sójové plátky marinujeme aspoň pol hodiny vo vode dostatočne ochutenej bylinkovou soľou.(Môžeme použiť aj bujón, vegetu a pod.) Potom ich dobre vyžmýkame a z jednej strany potrieme strúhaným chrenom. Medzi dva sójové plátky vkladáme prúžok údeného TOFU a obaľujeme v cestíčku z vajca, múky a mlieka (cestíčko môžeme posoliť). Vyprážame v horúcom oleji. Podávame so zemiakovou kašou a so šalátom z čerstvej zeleniny.

Vyprážané TOFU v zemiakovom cestíčku
500 g TOFU, sójová omáčka, 4 zemiaky, 1 vajce, 1 malá cibuľa, 3 strúčiky cesnaku, drvená rasca, soľ, majoránka, hladká múka, olej na vyprážanie

TOFU nakrájame na plátky asi 1 cm hrubé, potrieme sójovou omáčkou a necháme aspoň pol hodiny odležať. Medzitým si pripravíme cestíčko ako na zemiakové placky: očistené zemiaky nastrúhame spolu s cibuľou a cesnakom, posolíme, pridáme vajce a múku. Ochutíme majoránkou a rascou. TOFU obalíme v múke a namáčame do cestíčka, ktoré musí byť primerane husté, aby z TOFU nestekalo. Vyprážame v dobre rozpálenom oleji.

Fazuľový guláš s údeným TOFU
300 g bielej fazule, 250 g údeného TOFU, 50 g oleja, 1 cibuľa, 20 g hladkej múky, mletá červená paprika, soľ, 2 lyžice paradajkového pretlaku, majoránka, drvená rasca, saturejka, voda

Umytú fazuľu necháme cez noc nabobtnať vo vode. Na druhý deň ju zvoľna varíme s rascou, až je mäkká, potom k nej pridáme na kocky nakrájané údené TOFU. Pokrm zahustíme ružovou cibuľovou zápražkou, povaríme, pridáme paradajkový pretlak, posolíme a ochutíme majoránkou a saturejkou (môžeme pridať aj citrónovú šťavu alebo smotanu). Podávame so surovou zeleninou a s pečivom. Namiesto suchej fazule možno použiť sterilizovanú.

Hrachové pyré s údeným TOFU
500g suchého hrachu, 440 g údeného TOFU, 1/4 l mlieka, soľ, mleté čierne korenie, 3 strúčiky cesnaku, 2 lyžice rastlinného masla, 2 lyžice hladkej múky

Vopred namočený hrach uvaríme domäkka, scedíme a pretrieme cez sito. Z masla a múky pripravíme svetlú zápražku, zalejeme mliekom a krátko povaríme. Keď zovrie, pridáme prelisovaný hrach, ochutíme soľou, korením a pretretým cesnakom. Necháme prevrieť. Podávame s nakrájaným údeným TOFU, omastíme opraženou cibuľkou.

Zapekaná brokolica s TOFU
0,5 kg brokolice, 1 vajce, 1 smotana (biely jogurt), 100g údeného TOFU, trochu mlieka, strúhanka, rastlinné maslo

Brokolicu uvaríme v slanej vode do polomäkka a hneď scedíme. Pokrájanú alebo rozobratú na malé ružičky ju poukladáme do naolejovaného a strúhankou vysypaného pekáčika. Zalejeme smotanou (alebo bielym jogurtom), v ktorej sme rozšľahali vajce, postrúhané údené TOFU a trochu mlieka. Navrch pokladieme plátky masla a zapečieme v rúre. Podávame obložené paradajkami so zemiakovou prílohou.

Zemiaková haruľa s TOFU
1 kg zemiakov, 1-2 vajcia, 200 g bieleho TOFU, 150 g údeného TOFU, 1 väčšia cibuľa, 2 strúčiky cesnaku, 50 g polohrubej múky, posekaná petržlenová vňať, soľ, drvená rasca, majoránka, 125 g Hery, strúhanka

Očistené zemiaky nastrúhame a vymiešame s múkou, vajíčkami, nastrúhaným TOFU, nadrobno posekanou cibuľou, pretlačeným cesnakom a koreninami. Zmes roztrieme na pekáč, ktorý sme natreli kúskom Hery a vysypali strúhankou. Približne po 30 minútach potrieme zvyškom Hery povrch zapečenej zemiakovej harule. Keď je upečená do zlatista, vypneme rúru a po chvíli haruľu nakrájame. Podávame so zakysankou.

Zapekaný kel s údeným TOFU
1 väčší kel, 220 g údeného TOFU, 2 dcl kyslej smotany (alebo bieleho jogurtu), 80 g rastlinného masla, mleté čierne korenie, 2 lyžice strúhanky, 2 vajcia, soľ

Kel rozštvrtíme a uvaríme v slanej vode. Odkvapkaný pokrájame. Do vymastenej a strúhankou vysypanej ohňuvzdornej misy vložíme vrstvu kelu, potom na kocky nakrájané TOFU. Vrstvenie opakujeme. Zalejeme smotanou rozšľahanou s vajciami, zvyškom masla, korením a soľou a zapečieme v rúre. Podávame s varenými zemiakmi.

TOFU od Mariky
220g údeného TOFU, 7dcl pohár kyslej sudovej kapusty, 10 zemiakov, olej, 2 vajcia, 0,5 l mlieka, trošku mletého bieleho korenia, soľ

Kyslú sudovú kapustu podusíme chvíľu na oleji a preložíme na pekáčik. TOFU pokrájame na kocky a poukladáme na kapustu a na ne kolieska ošúpaných surových zemiakov. Posolíme, dáme piecť do rúry. Asi po polhodine vyberieme a zalejeme jogurtom rozšľahaným s vajciami a soľou. Necháme dopiecť do chrumkava.

Zeleninové karbonátky s TOFU
400g bieleho TOFU, 75g mrkvy, 75g zeleru, 75 g karfiolu, 75 g kapusty, 75 g kelu (alebo nahradíme mrazenou zeleninovou zmesou), 50g cibule, 2 strúčiky cesnaku, 2 vajcia, 50g ovsených vločiek, 50g strúhanky, vegeta, soľ, drvená rasca, majoránka, štipka mletej sladkej papriky a kari korenia, olej

Očistenú zeleninu pomelieme spolu s TOFU, pridáme vločky, ochutíme. Ak je hmota riedka, zahustíme strúhankou. Sformujeme karbonátky, obalíme ich v strúhanke a vypražíme v horúcom oleji. Môžeme podávať so zeleninovým šalátom.

TOFU obaľované v haluškovom ceste
500g údeného TOFU, 1 balenie halušiek v prášku, 1 vajce, mlieko podľa potreby, 20g droždia, soľ, sójová omáčka, mleté čierne korenie, mletý zázvor

Z haluškového prášku, vajca, mlieka, droždia a korenín urobíme cestíčko. TOFU nakrájame na plátky, zmáčame v cestíčku a vyprážame v horúcom oleji. Môžeme podávať s tatárskou omáčkou z TOFU, s hranolkami a zeleninovým šalátom.

Údené TOFU s fazuľkou a šampiňónmi
200 g údeného TOFU, 100 g šampiňónov, 250 g zelenej fazuľky (môžeme použiť aj sterilizovanú alebo mrazenú), 1 cibuľa, vegeta, mleté čierne korenie, sójová omáčka, olej, 4 lyžice kyslej smotany (alebo bieleho jogurtu), petržlenová vňať

Na oleji opražíme posekanú cibuľu, pridáme plátky šampiňónov a chvíľu podusíme. Zvlášť uvaríme fazuľové struky vo vode ochutenej vegetou (sterilizovanú fazuľku nevaríme). Tofu nakrájame na kocky a spolu s fazuľkou preložíme k ostatným surovinám. Necháme prejsť varom. Posolíme okoreníme, pokvapkáme sójovou omáčkou. Varenú ryžu upravíme na tanieri do venca a do strelu dáme pripravené TOFU s fazuľkou, ktoré prizdobíme kyslou smotanou a petržlenovou vňaťou.

Paradajky plnené zmesou z TOFU
4-6 paradajok, 120g TOFU, 50g cibule, 25g oleja, 25g droždia, majorán, horčica, 1-2 strúčiky cesnaku, vegeta, soľ

Na oleji opražíme nadrobno nakrájanú cibuľu, nastrúhané TOFU, pridáme droždie a koreniny. Za stáleho miešania pražíme, kým droždie nezružovie. Nakoniec ochutíme lisovaným cesnakom. Vychladnutou zmesou plníme vydlabané paradajky, alebo servírujeme ako paštétu ozdobenú zelenými vniatkami a obložíme plátkami paradajok a uhoriek. Podávame na olovrant alebo ako predjedlo.

TOFU knedličky
250g TOFU, 2 lyžice nakrájanej petržlenovej vňate, pol cibule, 2 lyžice sójovej omáčky, 1 vajce, 3 lyžice pomletých orechov, 3 lyžice strúhanky, majoránka, mleté čierne korenie, 2 strúčiky cesnaku, olej na vyprážanie

TOFU popučíme, premiešame s petržlenovou vňaťou, s nadrobno pokrájanou cibuľou, so sójovou omáčkou, vajcom, orechmi a strúhankou. Okoreníme. V dlaniach vytvarujeme guľky (ak sa rozpadávajú, pridáme ešte strúhanku) a na oleji ich vypražíme do zlatista. Podávame s čerstvým zeleninovým šalátom.

Sendvič plnený TOFU
1 sendvič, 120 g rastlinného masla, 250 g lahôdkového alebo údeného TOFU, 1 cibuľa, 3 lyžice horčice, sójová šunka bontrae (ochutená sójová drť - dostať kúpiť), 2 vajcia uvarené natvrdo, sterilizovaná kapia a hrášok, trochu sójovej omáčky, Solčanky a petržlenovej vňate, 1 kocka zeleninového bujónu

Maslo vymiešame s horčicou, nadrobno posekanou cibuľou, postrúhanými vajíčkami, sójovou šunkou, ktorú sme na 5 minút namáčali v bujóne, a s ostatnými surovinami. Pridáme na jemno nastrúhané TOFU a na kocky nakrájané vydlabané vnútro sendviča. Dobre premiešame a zmesou naplníme sendvič. Zabalíme ho do alobalu a dáme do chladničky najmenej na 2 až 3 hodiny. (Ak nám zvýšila plnka, môžeme ňou naplniť napríklad zelenú papriku.) Stuhnuté krájame na plátky a podávame ozdobené paradajkami, paprikou, pórom alebo inou zeleninou.

Strata
500 - 1000 g staršieho chleba, 4 - 6 dcl mlieka, 2 vajcia, 200 g tvrdého syra, 250 g údeného TOFU, mrazená zeleninová zmes (nemusí byť), soľ, Solčanka, bylinky podľa vlastného výberu, strúhanka, trochu masla

Chlieb nakrájame na krajce. Pekáč vymastíme a vysypeme strúhankou a poukladáme doň vrstvu chleba, ktorú prikryjeme vrstvou zeleniny, tú zas postrúhaným údeným TOFU. Ukončíme opäť krajcami chleba. V mlieku rozhabarkujeme soľ, Solčanku a bylinky a zalejeme tým obsah pekáča. Necháme postáť v chladničke 5 - 24 hodín. Keď je chlieb nasiaknutý, povrch posypeme nastrúhaným tvrdým syrom, poukladáme naň plátky masla a upečieme v rúre doružova. Podávame so zeleninovým šalátom.

Kysnutý závin s TOFU
cesto: 800 g hrubej múky, 1 lyžička cukru, 1 kocka droždia, 3,5 dcl vody, 1 lyžička bazalky, 6 lyžíc oleja, 1 lyžička oregana, 5 strúčikov cesnaku, 2 - 3 lyžičky soli plnka: 3 lyžice oleja, vňaťová cibuľa, 500 g zeleniny podľa sezóny (napríklad kelu, kapusty, zelenej fazuľky) 150 g lahôdkového (alebo doma namarinovaného) TOFU, 2 vajcia

Z vody, cukru a droždia urobíme kvások. Do misky dáme múku, soľ, pretlačený cesnak, olej, koreniny, pridáme kvások a vypracujeme tuhšie cesto. Necháme kysnúť na teplom mieste. Medzitým na oleji podusíme posekanú cibuľu s malými kúskami zeleniny, pridáme na kocky nakrájané TOFU a zahustíme vajíčkami. Vykysnuté cesto rozdelíme na polovice a vyvaľkáme ho na šírku formy (tehla), v ktorej ho budeme piecť. Vychladnutú plnku natrieme na oba diely cesta. Zvinieme ich a preložíme do vymastenej formy. Pečieme asi 45 minút pri teplote 200 C.

Americké cestoviny
500 g cestovín podľa vlastného výberu, soľ, 5 lyžíc oleja, hladká múka, 0,5 l mlieka, 1 kocka zeleninového bujónu, 150 g údeného TOFU, mleté biele korenie

Cestoviny uvaríme obvyklým spôsobom v slanej vode a scedíme ich. Z oleja a múky urobíme svetlú zápražku, zalejeme mliekom, pridáme bujón a povaríme asi 5 minút. Potom pridáme najemno nastrúhané alebo rozmrvené TOFU. Necháme prejsť varom, okoreníme, prípadne dosolíme. Cestoviny naložíme na tanier a zalejeme omáčkou s TOFU.

TOFU v pivnom cestíčku
400 - 600 g údeného TOFU, 150 g hladkej múky, 1 lyžica oleja, 1,5 dcl svetlého piva, 3 lyžice mlieka, 1 vajce, mleté čierne korenie, olej na vyprážanie, soľ

Z múky, oleja, piva, vajíčka a mlieka vyšľaháme hladké cestíčko. Posolíme a okoreníme ho a necháme asi pol hodiny stáť. TOFU nakrájame na úzke asi 0,5 cm hrubé plátky, zmáčame ich v cestíčku a vyprážame z oboch strán na oleji. podávame so zemiakovou kašou. TOFU môžeme poliať bielym jogurtom ochuteným posekaným kôprom.

Kelové listy plnené TOFU a šampiňónmi
8 kelových listov, hladká múka, 4 vajcia, strúhanka, olej na vyprážanie plnka: 200g TOFU, 1 kocka zeleninového bujónu, 200 g šampiňónov, 1 cibuľa, 3 lyžice oleja, mleté čierne korenie, drvená rasca, soľ, petržlenová vňať

Kelové listy umyjeme a sparíme v slanej vode, aby zmäkli. Necháme ich vychladnúť. TOFU nakrájame na kocky a naložíme do marinády z 1 dcl horúcej vody rozpusteného bujónu. Na oleji speníme nadrobno nakrájanú cibuľu, pridáme TOFU a koreniny, rýchlo opražíme. Potom pridáme plátky šampiňónov a posekanú petržlenovú vňať. Aby plnka držala pokope, spojíme ju 1 lyžičkou solamylu. Kelové listy potrieme plnkou, preložíme ich na štvoro a obalíme v múke, rozšľahaných posolených vajíčkach a v strúhanke. Vypražíme na oleji.

Hubovník
450 g čerstvých húb (sušené huby pred použitím namočíme), 7 rožkov, 4 vajcia, 0,5 l mlieka, 3 lyžice oleja, 1 cibuľa, 4 strúčiky cesnaku, 200 g údeného TOFU, soľ, drvená rasca, mleté čierne korenie, petržlenová vňať

Na oleji speníme na kocky nakrájanú cibuľu, pridáme na rezance pokrájané huby, soľ, korenie, rascu, petržlenovú vňať a podusíme. V mlieku rozšľaháme 1 vajce s trochou soli. Rožky nakrájame na kolieska a mierne (aby neboli veľmi mokré) pokropíme týmto mliekom. Primiešame udusené huby, kocky TOFU, pretlačený cesnak, vajcia, prípadne ešte dochutíme. Hmotu preložíme do vymasteného a strúhankou vysypaného pekáča. Pečieme v rúre pri teplote 185 C asi 45 minút.



Prevzate od:

Najnovsie clanky od tohto redaktora
Podobne clanky