Hlavne menu We are sorry, but magazine AMMO is suspended. Here is just read-only access to the articles archive. Some features are removed because they were outdated, pointless in read-only (voting and pools), or it was missused by spammers (comments) etc. Now the webpages aren't maintained so when something will get broken most probably it won't be fixed at all. If you liked our magazine then please make donation with paypal so we can pay for traffic on this server.

TOP Zdravie
01 Recepty z TOFU (HLAVNÉ JEDLÁ 3/3) 39 bodov
02 Zimné depresie 21 bodov
03 Fakty o Sóji 20 bodov
04 Recepty z TOFU (HLAVNÉ JEDLÁ 1/3) 12 bodov
05 Recepty z TOFU (SLADKOSTI Z TOFU) 8 bodov
06 Recepty z TOFU (NÁTIERKY) 6 bodov
07 Recepty z TOFU (PEČIVO) 5 bodov
08 Recepty z TOFU (TOFU V KOMBINÁCII S MÄSOM) 5 bodov
09 Recepty z TOFU (MARINÁDY) 4 body
10 Recepty z TOFU (ŠALÁTY) 4 body
11 Odkazy na rôzne zdravé stránky 1 bod
12 Recepty z TOFU (DRESSINGY) 0 bod
13 Recepty z TOFU (MAJONÉZY) 0 bod
Najnovsie clanky
Kvalitné služby podľa skúseností iných - TopSlužby.sk
LOTR - Dve veže - Parodia - Scénka 2. časť
Neverwinter nights
Children Of Bodom-Hatebreeder
Kult Duny - 6. časť (Bonus)
Kult Duny - 5. časť (Filmy, Hry)
Dobré ráno. (morc certa, hora incerta...)
Kult Duny - 4. časť (Knihy 2/2)
Stretnutie Spoločenstva Tolkiena
GRAVE DIGGER – Knights Of The Cross
Kult Duny - 3. časť (Knihy 1/2)
Kult Duny - 2. časť (Pojmy)
Kult Duny - 1. časť (Úvod)
LOTR - Dve veže - Parodia - Scénka
Jackass
Vsetky clanky
Airsoft - Specnaz [4 clanky]
Básne [6 clankov]
Fantázia [4 clanky]
Filmy a DVD [51 clankov]
Hardware [10 clankov]
Hry [170 clankov]
Hry, návody [6 clankov]
Hudba [8 clankov]
Internet [7 clankov]
Knihy [6 clankov]
O AMME [4 clanky]
Pandemonium [10 clankov]
Poviedky [14 clankov]
Programy [18 clankov]
Rôzne [8 clankov]
Technické [3 clanky]
Úvahy [8 clankov]
Výuka [50 clankov]
Zábava [5 clankov]
Zdravie [15 clankov]
Fakty o Sóji
Odkazy na rôzne zdravé stránky
Recepty z TOFU (DRESSINGY)
Recepty z TOFU (HLAVNÉ JEDLÁ 1/3)
Recepty z TOFU (HLAVNÉ JEDLÁ 3/3)
Recepty z TOFU (MAJONÉZY)
Recepty z TOFU (MARINÁDY)
Recepty z TOFU (NÁTIERKY)
Recepty z TOFU (PEČIVO)
Recepty z TOFU (POLIEVKY)
Recepty z TOFU (SLADKOSTI Z TOFU)
Recepty z TOFU (TOFU V KOMBINÁCII S MÄSOM)
Recepty z TOFU (ŠALÁTY)
Zimné depresie
Celkovy pocet clankov: 407
Recepty z TOFU (HLAVNÉ JEDLÁ 2/3) 
Zdravie | Dna 22.3.2002 | www.alfabio.com | 10 znamok, priemer 2.00 | 6606 videni | 479 WAP videni

TOFUburger
30 g ovsených vločiek, 30 g TOFU, sójová omáčka, polohrubá múka, 1 vajce, 3 strúčiky cesnaku, 1 cibuľa, Solčanka, majoránka, olej, voda obloha: horčica, kečup, koreňová zelenina, hlávková kapusta, cibuľa alebo pór

Ovsené vločky uvaríme na hustú kašu vo vode, do ktorej sme pridali sójovú omáčku. Do vychladnutej kaše pridáme najemno nastrúhané TOFU, vajce, prepasírovaný cesnak, nastrúhanú cibuľu, majoránku a Solčanku. Podľa potreby zahusťujeme múkou, aby sa nám z kaše dali tvarovať okrúhle burgre (placky s asi 10 cm priemerom). Poukladáme ich na naolejovaný plech a upečieme v rúre. Upečené vkladáme do rozrezanej žemle, potrieme horčicou, na to navrstvíme na rezance nastrúhanú koreňovú zeleninu, kapustu a kocôčky cibule. Nakoniec ozdobíme kečupom.

Lístkový závin s TOFU a zeleninou
1 balenie mrazeného lístkového cesta, 160 g TOFU, 100 g mrazeného hrášku, 100 g mrazenej kukurice, 100 g varenej mrkvy, 1 menšia cibuľa, 1 lyžica oleja, rastlinné maslo, Solčanka, kari korenie

Na oleji krátko podusíme posekanú cibuľu, kocôčky mrkvy, hrášok a kukuricu. Ochutíme Solčankou a kari korením. Lístkové cesto rozmrazíme, rozvaľkáme na tenký plát. Udusenú zeleninu zmiešame s vymixovaným TOFU. Touto zmesou potrieme lístkové cesto, ktoré zvinieme do rolády. Potrieme ju rastlinným maslom a pomaly pečieme na plechu v rúre. Hotový závin nakrájame a podávame so zemiakovým pyré.

Zeleninové lečo s údeným TOFU
6 zelených paprík, 3 paradajky, 1 veľká cibuľa, 200 g údeného TOFU, 5 lyžíc sójových vločiek (ak sú veľké, zomelieme ich na mäsovom mlynčeku) alebo sójovej múky, olej, soľ

Cibuľu pokrájame na polmesiačiky, jaderníka zbavené papriky na kolieska. Rýchlo opražíme na oleji, posolíme, podlejeme troškou vody a dusíme do polomäkka. TOFU pokrájame na kocky a spolu so štvrťkami ošúpaných paradajok pridáme k paprike. Pred dovarením zahustíme sójovými vločkami, ktoré okrem živín dodajú leču peknú žltkastú farbu. Podávame s varenými zemiakmi alebo s chlebom. Ak nemáme čerstvú zeleninu, môžeme použiť sterilizované alebo mrazené lečo.

Bystrická pochúťka
220 g údeného TOFU, 200 g očisteného banánu, 120 g čerstvých šampiňónov, 2 dcl mlieka, 2 vajcia, 80 g hladkej múky, soľ, Solčanka, 100 g tvrdého syra, olej na vyprážanie

Na drevenú špajdľu striedavo napichujeme 0,5cm hrubé štvorce (5x5cm) TOFU, kolieska banánu a plátky šampiňónov. Z mlieka, vajec, múky, postrúhaného syra, soli a Solčanky urobíme cestíčko, v ktorom namáčame ponapichované špajdle. Vyprážame zo všetkých strán v horúcom oleji.

TOFU na srbský spôsob

230 g TOFU, 1 veľké sterilizované lečo (alebo rovnaké množstvo mrazeného), 1,5 dcl sterilizovaného hrášku (môže byť aj viac), 1 väčšia cibuľa, sójová omáčka, 1 dcl kečupu, 2 lyžice oleja, 1 hlávkový šalát, čerstvá alebo sterilizovaná kapia na ozdobenie, tvrdý syr na strúhanie.

TOFU pokrájame na drobné kocky, pokvapkáme ich sójovou omáčkou a necháme odležať aspoň 2 hodiny. Potom ich prudko opečieme na oleji, pridáme polkolieska cibule, lečo, hrášok a kečup. Necháme prejsť varom. Servírujeme na tanieri vyloženom listami hlávkového šalátu, v strede ozdobíme prúžkami kapie a všetko posypeme nastrúhaným syrom.

Pečené TOFU s dusenou kapustou
500 g TOFU, sójová omáčka, 3 strúčiky cesnaku, Solčanka, drvená rasca, mletá červená paprika, olej, 0,5 hlávky kapusty, 1 cibuľa, hladká múka, lyžica cukru, citrónová šťava alebo ocot, soľ

TOFU nakrájame na podlhovasté plátky alebo na kocky (ako sa komu páči) a vložíme aspoň na 3 hodiny (najlepšie však z večera do rána) do marinády pozostávajúcej zo sójovej omáčky rozriedenej vodou, Solčanky, prepasírovaného cesnaku, rasce a červenej papriky. Dostatočne namarinované dáme piecť do vyhriatej rúry na pekáči, ktorý sme potreli olejom. Medzitým v rajnici na troche oleja obvyklým spôsobom udusím posekanú cibuľu a na jemné rezančeky nakrájanú kapustu. Posolíme, pridáme rascu. Keď je kapusta mäkká, ochutíme cukrom a citrónovou šťavou, poprášime múkou, necháme prejsť varom. Upečené TOFU podávame na spôsob českého "vepřo, knedlo, zelo" - s dusenou kapustou a kysnutými knedľami. Namiesto sladkej kapusty môžeme ako prílohu použiť kvasenú, trochu podusenú kapustu.

Zapekané TOFU s pórom
300 g póru, 1 kg uvarených zemiakov, 250 g lahôdkového TOFU (ak nemáme, použijeme biele TOFU namarinované v sójovej omáčke alebo údené TOFU) 2 dcl sójového mlieka, 2 vajcia, 1 lyžica hladkej múky, soľ, tvrdý syr na strúhanie, olej

Pekáčik potrieme olejom a na dno poukladáme kolieska uvarených zemiakov, posolíme. Na ne dáme vrstvu pokrájaného TOFU a ďalšiu vrstvu póru pokrájaného na kolieska aj so zelenou časťou. Ukončíme zemiakmi, ktoré opäť posolíme. V mlieku rozšľaháme vajcia s múkou a zalejeme ním obsah pekáčika. Posypeme nastrúhaným syrom a dáme zapiecť do rúry.

TOFU na spôsob tresčej pečene
230 g TOFU, 1 cibuľa, 1 kocka čerstvého droždia, 2 prepasírované strúčiky cesnaku, 1,5 - 2 dcl oleja, sójová omáčka, Solčanka, mletá červená paprika, majoránka (nemusí byť)

Na oleji popražíme najemno pokrájanú cibuľu, pridáme droždie a ďalej za stáleho miešania pražíme. Keď začne droždie voňať, primiešame na tekvicovom strúhadle nastrúhané TOFU. Ochutíme sójovou omáčkou (alebo len soľou), Solčankou, pretretým cesnakom, mletou paprikou a majoránkou. Prevaríme. Podávame na hlávkovom šaláte ozdobené nastrúhanou červenou repou.

TOFU v šampiňónovej omáčke

230 g TOFU, 150 g čerstvých šampiňónov, 1 kocka hubového bujónu (môže byť aj zeleninový) alebo hubová vegeta zmiešaná s vodou, olej, 4 dcl mlieka, 1 lyžica hladkej múky, soľ

TOFU nakrájame na kocky a uvaríme v silnom hubovom bujóne. Necháme postáť aspoň 3 hodiny. Na oleji popražíme posekanú cibuľu a na plátky pokrájané šampiňóny. Posolíme, podlejeme vodou a dusíme do mäkka. Pridáme scedené kocky TOFU. Zahustíme múkou rozšľahanou v mlieku (komu nevadí vyšší prísun tukov, môže použiť smotanu). Necháme prevrieť. Podávame s kysnutými knedľami alebo s varenými cestovinami.

Francúzske zemiaky s TOFU
1 kg v šupke uvarených zemiakov, 400 g lahôdkového TOFU (alebo bieleho doma namarinovaného TOFU), 200 g tvrdého syra, 0,5 l mlieka, 2 vajcia, olej, soľ, mleté čierne korenie, majoránka, 1 väčšia cibuľa, petržlenová vňať

Očistené zemiaky pokrájame na kolieska alebo na kocky, TOFU a tvrdý syr postrúhame, cibuľu posekáme nadrobno. Pridáme koreniny a všetko spolu premiešame. Striedavo vrstvíme do vymasteného a strúhankou vysypaného pekáča. Zakončíme zemiakmi a dáme zapiecť do rúry. Po polhodine rozšľaháme v mlieku vajcia so štipkou soli, čierneho korenia a majoránky. Vylejeme na zemiaky a dopečieme. Vrch môžeme prizdobiť posekanou petržlenovou vniatkou alebo pažítkou.

Bryndzové halušky s TOFU
1 kg zemiakov, 130 g celozrnnej múky, 200 g hladkej múky, soľ, 150 g bryndze, 200 g bieleho TOFU, 1,5 dcl bieleho jogurtu, 0,5 dcl mlieka, olej, 150 g údeného TOFU, 1 vajce

Očistené zemiaky postrúhame a dôkladne premiešame s múkami. Vypracované cesto hádžeme cez haluškár do vriacej osolenej vody. Varíme, kým halušky nevyplávajú. Potom ich vyberáme dierovanou varechou, prelejeme vodou a odkvapkané dáme do misy. Bryndzu rozšľaháme s popučeným TOFU, jogurtom a mliekom. Zmiešame s haluškami. Údené TOFU pokrájame na drobné kocôčky a krátko opražíme na horúcom oleji ako škvarky. Halušky nimi posypeme pri servírovaní. Podávame so zakysankou, zákvasom alebo s kyslým mliekom.

Zapekaný karfiol s TOFU
1 stredne veľký karfiol (môžeme ho nahradiť mrazeným), 5 lyžíc sójových vločiek alebo sójovej múky, 230 g TOFU uvareného v zeleninovom vývare, 3 vajcia, 250g bieleho jogurtu, rastlinné maslo, saturejka, soľ, strúhanka

Karfiol uvaríme v osolenej vode. Vychladnutý rozoberieme na ružičky, hrubé stonky pokrájame. TOFU postrúhame na syrovom strúhadle a spolu so sójovými vločkami primiešame ku karfiolu. Zmes preložíme do vymasteného a strúhankou vysypaného pekáčika a zalejeme vajíčkami rozšľahanými v jogurte so saturejkou a soľou. Navrch pokladieme plátky masla. Zapečieme v horúcej rúre. Podávame s varenými zemiakmi alebo len so zeleninovým šalátom.

Praženica z TOFU

230 g TOFU, 1 cibuľa, soľ, petržlenová vňať (môže byť aj cibuľová, alebo pažítka), olej, kurkuma

Na oleji speníme posekanú cibuľu, pridáme nastrúhané TOFU, posolíme. Chvíľku spolu popražíme a odstavíme. Posypeme pokrájanými vniatkami. Praženicu možno dochutiť aj mletou červenou paprikou, mletým čiernym korením alebo inými koreninami. Žltú farbu jej dodáme korením kurkuma. Podávame s chlebom alebo s iným pečivom. Ak do praženice pridáme čerstvé droždie, získame skvelú drožďovú nátierku.

TOFU narýchlo

ľubovoľné množstvo TOFU, sójovej omáčky, drvenej rasce a mletej sladkej papriky, olej TOFU pokrájame na kocky, ochutíme sójovou omáčkou, rascou a paprikou. Krátko opražíme na rozpálenom oleji do ružova. Podávame ako hlavné jedlo s ľubovoľnou prílohou (zemiaky, ryža ...).

TOFU na hlivách
230 g TOFU, 100 g hlív alebo šampiňónov, 1 cibuľa, 0,5 dcl oleja, sójová omáčka, koreniny podľa chuti, soľ, voda, polievková lyžica hladkej múky

TOFU pokrájané na kocky ochutíme sójovou omáčkou, koreninami a pokvapkáme olejom. Necháme postáť asi 30 minút. Na oleji speníme posekanú cibuľu, pridáme nakrájané huby, posolíme, krátko dusíme. Potom namarinované TOFU prudko opečieme na panvici a pridáme k hubám. Zahustíme múkou rozhabarkovanou v pohári vody. Necháme prejsť varom. Podávame so zeleninovým šalátom.

TOFU rýdzikové
400 g TOFU, 1 cibuľa, 10 stredne veľkých rýdzikov (alebo iných húb), 4 vajcia, olej, sójová omáčka, tymián, vegeta

Na oleji opražíme nadrobno posekanú cibuľu do sklovita, pridáme pokrájané huby, sójovú omáčku, vegetu a tymián. Podlejeme 1 dl vody a 10 minút dusíme. TOFU pokrájame na rezančeky a primiešame k hubám. Chvíľu podusíme. Nakoniec zalejeme vajíčkami a rozmiešame ako praženicu. Výborne chutí na chlebe či na hriankach alebo ako hlavné jedlo so zemiakmi a zeleninovým šalátom.

Mexický guláš s TOFU

300 g bieleho alebo údeného TOFU, 1 kocka bujónu, olej, 5 lyžíc paradajkového pretlaku, 150 g sterilizovaného hrášku, fazule a kukurice (môžeme použiť aj mrazenú zeleninu), 2 kapie, 2 lyžičky mletej sladkej papriky, 1 cibuľa, 150 g syra na strúhanie, mexické korenie, chilli korenie

TOFU nakrájame na úhľadné kocky, namočíme do 1/4 l bujónu na 30 minút. Na oleji speníme nakrájanú cibuľu, pridáme nálev z TOFU, paradajkový pretlak a podusíme. Nakoniec pridáme TOFU a necháme prejsť varom. Podávame s varenou ryžou, ktorú na tanieri upravíme do kruhu. Do jej stredu naložíme mexický guláš a posypeme nastrúhaným syrom.

TOFU paprikáš
250 g TOFU, 1 cibuľa, 2-3 zelené papriky, 2-3 paradajky, 0,5 dcl oleja, sójová omáčka, mleté čierne korenie, vegeta, drvená rasca, majoránka, mletá červená paprika

TOFU pokrájame na kocky, zalejeme marinádou zo sójovej omáčky, oleja, vody, korenia, vegety, rasce a majoránky a necháme odstáť najmenej 3 hodiny. Pokrájanú cibuľu speníme na oleji, pridáme mletú papriku, TOFU a pokrájanú zeleninu. Podľa potreby dochutíme, podlejeme zvyšnou marinádou alebo vodou a necháme podusiť 15-20 minút. Podávame s prílohovými haluškami alebo s varenými cestovinami.

Pizza s TOFU
cesto: 1/2 kocky čerstvého droždia, 1 lyžička cukru, 125 g hrubej múky, 25 g sójovej alebo celozrnnej múky, 2 lyžice oleja, 1 kávová lyžička soli pasta na pizzu: 4 lyžice oleja, 1 cibuľa, 1 mrkva, trocha zeleru, 1-2 strúčiky cesnaku, 300 g paradajok, 1 bobkový list, čierne mleté korenie, soľ, bazalka, oregano, petržlenová vňať, 250 g údeného TOFU, 1 cibuľa (môžeme použiť i vňaťovú, zelené olivy, tvrdý syr na strúhanie

Čerstvé droždie necháme napučať v 1 dcl osladenej vlažnej vody a zmiešame s múkami. Vymiesime hladké cesto a necháme asi 30 minút kysnúť. Vykysnuté cesto vyvaľkáme a dáme do vymastenej okrúhlej formy alebo na plech. Potrieme ho paradajkovou pastou, ktorú pripravíme nasledovne: Cibuľu a cesnak jemne nakrájame a opražíme na oleji. Pridáme nastrúhanú mrkvu a zeler a po chvíľke dusenia i paradajky pokrájané na kocky. Dochutíme a necháme 20 - 30 minút povariť na miernom plameni. Podlejeme troškou vody alebo bujónom či červeným vínom, pasta však nesmie byť veľmi riedka, preto môžeme pridať asi 10 minút pred dovarením paradajkový pretlak. Vychladnuté rozmixujememe (bez korenia a bobkového listu) a natrieme na cesto. Na to poukladáme nastrúhané údené TOFU s posekanou cibuľou a olivy. Posypeme postrúhaným syrom. Pizzu dáme do vyhriatej rúry a pečieme asi 20 minút. Podávame teplú.



Prevzate od:

Najnovsie clanky od tohto redaktora
Podobne clanky