Hlavne menu We are sorry, but magazine AMMO is suspended. Here is just read-only access to the articles archive. Some features are removed because they were outdated, pointless in read-only (voting and pools), or it was missused by spammers (comments) etc. Now the webpages aren't maintained so when something will get broken most probably it won't be fixed at all. If you liked our magazine then please make donation with paypal so we can pay for traffic on this server.

TOP Zdravie
01 Recepty z TOFU (HLAVNÉ JEDLÁ 3/3) 39 bodov
02 Zimné depresie 21 bodov
03 Fakty o Sóji 20 bodov
04 Recepty z TOFU (HLAVNÉ JEDLÁ 2/3) 13 bodov
05 Recepty z TOFU (SLADKOSTI Z TOFU) 8 bodov
06 Recepty z TOFU (NÁTIERKY) 6 bodov
07 Recepty z TOFU (PEČIVO) 5 bodov
08 Recepty z TOFU (TOFU V KOMBINÁCII S MÄSOM) 5 bodov
09 Recepty z TOFU (MARINÁDY) 4 body
10 Recepty z TOFU (ŠALÁTY) 4 body
11 Odkazy na rôzne zdravé stránky 1 bod
12 Recepty z TOFU (DRESSINGY) 0 bod
13 Recepty z TOFU (MAJONÉZY) 0 bod
Najnovsie clanky
Kvalitné služby podľa skúseností iných - TopSlužby.sk
LOTR - Dve veže - Parodia - Scénka 2. časť
Neverwinter nights
Children Of Bodom-Hatebreeder
Kult Duny - 6. časť (Bonus)
Kult Duny - 5. časť (Filmy, Hry)
Dobré ráno. (morc certa, hora incerta...)
Kult Duny - 4. časť (Knihy 2/2)
Stretnutie Spoločenstva Tolkiena
GRAVE DIGGER – Knights Of The Cross
Kult Duny - 3. časť (Knihy 1/2)
Kult Duny - 2. časť (Pojmy)
Kult Duny - 1. časť (Úvod)
LOTR - Dve veže - Parodia - Scénka
Jackass
Vsetky clanky
Airsoft - Specnaz [4 clanky]
Básne [6 clankov]
Fantázia [4 clanky]
Filmy a DVD [51 clankov]
Hardware [10 clankov]
Hry [170 clankov]
Hry, návody [6 clankov]
Hudba [8 clankov]
Internet [7 clankov]
Knihy [6 clankov]
O AMME [4 clanky]
Pandemonium [10 clankov]
Poviedky [14 clankov]
Programy [18 clankov]
Rôzne [8 clankov]
Technické [3 clanky]
Úvahy [8 clankov]
Výuka [50 clankov]
Zábava [5 clankov]
Zdravie [15 clankov]
Fakty o Sóji
Odkazy na rôzne zdravé stránky
Recepty z TOFU (DRESSINGY)
Recepty z TOFU (HLAVNÉ JEDLÁ 2/3)
Recepty z TOFU (HLAVNÉ JEDLÁ 3/3)
Recepty z TOFU (MAJONÉZY)
Recepty z TOFU (MARINÁDY)
Recepty z TOFU (NÁTIERKY)
Recepty z TOFU (PEČIVO)
Recepty z TOFU (POLIEVKY)
Recepty z TOFU (SLADKOSTI Z TOFU)
Recepty z TOFU (TOFU V KOMBINÁCII S MÄSOM)
Recepty z TOFU (ŠALÁTY)
Zimné depresie
Celkovy pocet clankov: 407
Recepty z TOFU (HLAVNÉ JEDLÁ 1/3) 
Zdravie | Dna 22.3.2002 | www.alfabio.com | 6 znamok, priemer 1.50 | 9034 videni | 842 WAP videni

Sviečková omáčka s TOFU
200 g mrkvy, petržlenu a zeleru, 300 g lahôdkového TOFU (alebo doma marinovaného), 1 cibuľa, trochu oleja, 1 kocka zeleninového bujónu, Solčanka, bobkový list, nové korenie, citrónová šťava, mleté čierne korenie, smotana (biely jogurt), múka na zahustenie

Očistenú zeleninu nastrúhame alebo nakrájame na malé kúsky a dusíme na oleji s pridaním bujónu, bobkového listu a korenia. Podľa potreby podlievame vodou. Keď je zelenina mäkká, šťavu zlejeme do inej nádoby, korenie povyberáme a zeleninu rozmixujeme. Potom ju pridáme do vývaru a trochu povaríme. TOFU pokrájame na kocky a dusíme spolu so zeleninou. Zahustíme múkou rozšľahanou v smotane. Nakoniec dochutíme cukrom a citrónovou šťavou. Podávame s knedľami alebo cestovinami.

Rizoto s TOFU a šampiňónmi
300 g ryže (najzdravšia je celozrnná), 250 g šampiňónov, 250 g TOFU, 50 g sterilizovanej kapie, olej, 1 cibuľa, droždie TEBI, sójová omáčka, drvená rasca, mletá sladká paprika, soľ

Na rozpálenom oleji rýchlo opečieme na kocky pokrájané TOFU. Pridáme k nemu plátky šampiňónov, posekanú cibuľu a rascu. Zmes posolíme, poprášime mletou paprikou, podlejeme trochou vody a necháme krátko dusiť. Keď sú šampiňóny mäkké, primiešame vopred uvarenú ryžu. Rizoto ochutíme droždím TEBI a sójovou omáčkou, prizdobíme prúžkami kapie.

TOFU na čínsky spôsob
250 g TOFU, 500 g paradajok a paprík (možno nahradiť zeleninovým lečom), 80 g kečupu, 20 g sójovej omáčky, 10 g solamylu, 1 pór alebo cibuľa, rastlinný olej, soľ

TOFU nakrájame na kocôčky a necháme aspoň 2 hodiny marinovať v sójovej omáčke rozriedenej vodou. Na rozpálenom oleji rýchlo opražíme na kolieska nakrájaný pór, paradajky a papriky, pridáme TOFU aj s marinádou a kečup. Podľa potreby podlievame vodou a zahustíme solamylom rozhabarkovaným vo vode. Ak treba, dochutíme soľou. Podávame s varenou ryžou.

TOFU na čínsky spôsob I
500 g TOFU, 6-8 lyžíc sójovej omáčky, 3 strúčiky cesnaku, kečup, olej, 1 cibuľa, lyžica cukru, mletá červená paprika, mleté čierne korenie, paradajka alebo zelená paprika

TOFU nakrájame na kocky a necháme pol hodiny marinovať v sójovej omáčke zmiešanej s mletou paprikou, čiernym korením a olejom. Potom ho opečieme na dvoch lyžiciach oleja a odložíme na tanier. Vo výpeku speníme pokrájanú cibuľu a rozpustíme cukor. Pridáme TOFU, pretlačený cesnak, kečup podľa chuti, nakrájanú paradajku alebo papriku a ešte 10 minút dusíme na malom množstve vody. Podávame s ryžou.

TOFU na čínsky spôsob II
250 g TOFU, 100-150 g póru (alebo cibuľky), 1-2 polievkové lyžice sójovej omáčky, 1-2 kávové lyžičky solamylu, 50 g olúpaných arašidov, 2-3 strúčiky cesnaku, 1 chilli paprička, 100 g oleja, soľ

TOFU nakrájame na rezančeky a polejeme sójovou omáčkou. Necháme odležať 30 minút, občas opatrne premiešame. Na panvici rozpálime olej, pridáme rozmrvenú chilli papričku, na kolieska nakrájaný pór a spolu mierne opečieme. Pridáme plátky cesnaku a búrske oriešky, po chvíli aj TOFU pokvapkané sójovou omáčkou a 2-3 minúty spolu opečieme. Zalejeme solamylom rozmiešaným v 1 dcl vody. Varíme 1-2 minúty. Podávame s varenou alebo dusenou ryžou a sezónnymi šalátmi.

TOFU na hubách s hráškom
250 g údeného TOFU, 5 väčších zemiakov pokrájaných na kocky, 1 dcl oleja, 1 cibuľa, 500 g mrazeného hrášku, 1 balenie čerstvých šampiňónov, soľ, mleté čierne korenie, mletá sladká paprika, vegeta, kari korenie, sójová omáčka, drvená rasca, petržlenová vňať alebo pažítka (všetko podľa chuti)

Na oleji speníme nakrájanú cibuľu, pridáme plátky šampiňónov, hrášok, zemiaky a TOFU pokrájané na kocky. Posolíme a ochutíme všetkými koreninami, podlejeme vodou a podusíme domäkka. Nakoniec posypeme petržlenovou vňaťou alebo pažítkou. Môžeme podávať bez prílohy alebo s pečivom.

Kapustové závitky s TOFU na japonský spôsob
1 menšia hlávka kapusty, 400 g OKARY, 200 g TOFU, 5 šampiňónov, 2 cibule, 2 lyžice sójovej omáčky, 1 vajce, 5 kvapiek citrónovej šťavy, 1 lyžica cukru, 2 dcl zeleninového vývaru, soľ

Kapustové listy sparíme v osolenej vode, necháme odkvapkať. Cibuľu a šampiňóny nakrájame nadrobno, zmiešame ich s OKAROU, vajcom, citrónovou šťavou, cukrom a soľou. Kapustový list potrieme pripravenou zmesou, na ňu položíme plátok TOFU a opäť potrieme zmesou. Listy stočíme a previažeme niťou. Do hrnca nachystáme zeleninový vývar so sójovou omáčkou a pripravené kapustné závitky. Posolíme a dusíme asi pol hodiny. Podávame s varenou ryžou alebo zemiakmi.

TOFU na kantonský spôsob
250 g TOFU, 100 g hlávkovej kapusty, 200 g šampiňónov, 1 malá cibuľa, 1 menší pór, 1 čerstvá Kápia (možno nahradiť sterilizovanou), olej, solamyl, chilli korenie, sójová omáčka, mletý zázvor

TOFU nakrájané na kocky necháme marinovať deň vopred v sójovej omáčke rozriedenej vodou. Na oleji popražíme posekanú cibuľu, po chvíli krátko urestujeme pokrájanú kapustu, plátky šampiňónov, kolieska póru a prúžky kapie. Pridáme TOFU, ktoré sme predtým rýchlo opiekli na oleji, okoreníme. Ak treba, dochutíme ešte sójovou omáčkou. Nakoniec zahustíme solamylom rozmiešaným vo vode. Hotové jedlo môžeme jesť bez prílohy - množstvo použitej zeleniny ju plne nahradí. Väčším jedákom pridáme varenú ryžu Natural.

Jogurtové TOFU
400 g TOFU, 200 g petržlenu, 1 cibuľa, 3 lyžice rastlinného oleja, 160 ml bieleho jogurtu, Solčanka, soľ, petržlenová vňať, voda alebo zeleninový vývar

Na oleji popražíme nadrobno pokrájanú cibuľu a asi centimetrové kocky TOFU. Potom pridáme na tekvicovom (alebo na syrovom) strúhadle postrúhaný petržlen, posolíme, podlejeme vodou a dusíme domäkka. Nakoniec zmiešame s bielym jogurtom, dochutíme Solčankou a nasekanou petržlenovou vňaťou. Podávame s varenými zemiakmi.

ZeloTOFU
200 g zeleného hrášku (čerstvého, sterilizovaného alebo mrazeného), 200 g hlávkovej kapusty, 200 g mrkvy, 1 väčšia cibuľa, 2 lyžice oleja, Solčanka, 200 g lahôdkového (alebo doma marinovaného) TOFU, solamyl, 1 lyžica rastlinného masla, voda

Na oleji urestujeme pokrájanú cibuľu a kapustu. Pridáme zvyšnú zeleninu, ochutíme Solčankou, podlejeme vodou a dusíme skoro do mäkka. Medzitým lahôdkové TOFU (alebo namarinované v sójovej omáčke zriedenej vodou) pokrájame na kocky a opečieme na oleji. Vložíme do udusenej zeleniny. Zahustíme solamylom, ktorý sme rozmiešali vo vode. Nakoniec zjemníme maslom.

TOFU mletý rezeň
150 g TOFU, 240 g ovsených vločiek, 1 kocka zeleninového bujónu, 1 cibuľa, mletý zázvor (ďumbier), lúpaný sezam, 100 g slnečnicových semien, lyžica ľanových semien, petržlenová vňať, 2 lyžičky vegety (Solčanky), sójová omáčka, trochu mletého bieleho a sečuánskeho korenia, 2 vajcia, strúhanka, olej na vyprážanie

Ovsené vložky zalejeme 2 dcl bujónu. TOFU a ostatné suroviny pomelieme, slnečnicové semená rozdrvíme, pridáme ostatné pochutiny a všetko dobre premiešame. Vytvarujeme šišky, obalíme ich v strúhanke a vyprážame v horúcom oleji. Podávame s prílohou podľa vlastného výberu.

Špagety ALFA BIO
ľubovoľné množstvo špagiet, 1 cibuľa, 240 g TOFU, 100 g paradajkového pretlaku, 1 dcl oleja, sójová omáčka, 2 strúčiky cesnaku, kečup, tvrdý syr na strúhanie, oregano, voda

Na oleji popražíme nakrájanú cibuľu, pridáme paradajkový pretlak, sójovú omáčku a nastrúhané TOFU. Podlejeme vodou a krátko podusíme. Dochutíme prepasírovaným cesnakom a oreganom. Špagety uvaríme v osolenej vode a scedené ich naložíme do taniera. Do stredu navrstvíme zmes z TOFU, ktorú ozdobíme kečupom a posypeme nastrúhaným syrom.

TOFU nazdravo ako predjedlo
240 g TOFU, sójová omáčka, Solčanka, 2 strúčiky cesnaku, sezamové semienka, voda TOFU nakrájame na tenké plátky a marinujeme aspoň 2 hodiny v náleve zo sójovej omáčky, vody, Solčanky a prepasírovaného cesnaku.

Podávame pekne rozprestreté na tanieri, posypeme sezamom a ozdobíme zeleninovou oblohou.

Taliansky špagetový nákyp s TOFU
0,5 balíčka celozrnných špagiet, 250 g TOFU, 1 cibuľa, 3 strúčiky prepasírovaného cesnaku, 1 malý paradajkový pretlak, olej, sójová omáčka, 2 vajcia, 2 dcl mlieka, kečup, Solčanka, tvrdý syr, oregano, strúhanka

Na oleji podusíme nakrájanú cibuľu, cesnak, nastrúhané TOFU, paradajkový pretlak. Ochutíme sójovou omáčkou a Solčankou. Zmes premiešame s uvarenými špagetami a preložíme do vymasteného, strúhankou vysypaného pekáčika. Dáme zapiecť do rúry. Pred dopečením špagety zalejeme vajíčkami rozšľahanými spolu s oreganom v mlieku. Podávame teplé, ozdobené kečupom a postrúhaným tvrdým syrom.

MU-SU-ŽOU
palacinky: 80 g hladkej múky, 80 g celozrnnej múky, 4 dcl mlieka, 1 vajce, 1 lyžička vegety (Solčanky alebo Aromatu), olej na upečenie plnka: 250 g lahôdkového (alebo doma namarinovaného) TOFU, 2 vajcia, 1 cibuľa, 200 g kapusty a kelu, 100 g zelenej fazuľky, mrkvy a hrášku (môžeme použiť mrazenú zmes), sójová omáčka, Solčanka, zázvor, solamyl, chilli omáčka s cesnakom, obloha: červená repa, biela kapusta, horčica, kečup

Múku rozšľaháme s vajíčkom a Solčankou v mlieku. Na palacinkárni upečieme palacinky. TOFU nakrájame na tenké rezance a naložíme do ochutenej sójovej omáčky. Na oleji urestujeme na malé kúsky nakrájanú zeleninu a ochutíme ju. V Marináde z TOFU rozmiešame solamyl s vajíčkami a pridáme do hotovej zeleniny. Necháme prejsť varom. Touto zmesou plníme palacinky. Na tanieri ich obložíme nastrúhanou červenou repou a kapustou, prizdobíme kečupom a horčicou.

TOFU ražniči v cestíčku
300 g lahôdkového TOFU (alebo namarinovaného doma), 2 stredne veľké cibule, 4 celozrnné rožky, 60 g hladkej múky, 60 g celozrnnej múky, Solčanka, sójová omáčka, gomasio (nasucho opražené sezamové semienka pomiešané s morskou soľou, pomleté na mlynčeku, alebo podrvené v mažiariku), olej, nízkotučné mlieko

TOFU pokrájame na tenké štvorce (cca 5x5 cm), cibuľu a rožky na kolieska. Striedavo ponapichujeme na drevené špajdle. Ražniči potom polejeme omáčkou, ktorú pripravíme zmiešaním múky, mlieka, Solčanky, sójovej omáčky a gomasia. Vyprážame v oleji zo všetkých strán. Podávame s bielym jogurtom, v ktorom sme rozmiešali posekaný kôpor a soľ a so zeleninovou oblohou.

Zeleninové ražniči s TOFU
250 g bieleho TOFU, 220 g údeného TOFU, 4 veľké zemiaky, 2 cibule, zelená paprika, červená paprika (kapia), soľ, drvená rasca, mletá červená paprika, mleté čierne korenie, majoránka, rastlinný olej, sójová omáčka

TOFU a čerstvé paprikové lusky nakrájame na tenké štvorce (asi 5x5 cm). Biele TOFU z oboch strán potrieme sójovou omáčkou, mletou paprikou, rascou, čiernym korením a majoránkou. Očistené zemiaky a cibule nakrájame na kolieska, posolíme ich, posypeme drvenou rascou, pokvapkáme olejom a necháme pol hodiny odstáť. Potom suroviny napichujeme striedavo na drevené špajdle (alebo kovové ihly) v poradí: zemiak, biele TOFU, cibuľa, údené TOFU, paprika, zemiak, biele TOFU. Ražniči potom preložíme na pomastený alobal, opatrne ho na koncoch uzavrieme a dáme do pekáča. Pečieme približne 30 až 40 minút. Keď zemiaky rozvoniavajú, alobal roztvoríme a na prudšom ohni dopečieme doružova.

Romanovo ražniči
230 g údeného TOFU, 50 g sójových kociek, 1 lyžička rasce, 1 lyžička majoránky, 0,5 l vody, štipka soli, 3 lyžičky oleja, 4 paradajky, 2 zelené papriky, 200 g cibule, 3 strúčiky cesnaku, 0,5 kg zemiakov, šalvia, Solčanka, horčica

Sójové kocky varíme najmenej 15 minút vo vode ochutenej sójovou omáčkou, rascou, majoránkou, soľou a olejom. Údené TOFU a papriky pokrájame na štvorčeky, paradajky na štvrťky, predvarené zemiaky na kolieska, očistenú cibuľu rozoberieme na lupene. Uvarené sójové kocky vyžmýkame a s ostatnými surovinami striedavo napichujeme na drevené špajdle alebo kovové ihly. Napichané ražniči preložíme na alobal, posypeme pár krúžkami cesnaku a prelejeme zmesou sójovej omáčky, horčice, oleja, rozmrvenej šalvie, Solčanky a drvenej rasce. Dobre zabalíme a dáme piecť na mierny oheň do rúry. Keď zemiaky rozvoniavajú, alobal roztvoríme a ražniči dopečieme na prudšom ohni.

Zeleninové rizoto s TOFU
250 g ryže, 200 g lahôdkového (alebo doma namarinovaného) TOFU, 1 cibuľa, olej, 400 g koreňovej zeleniny, 200 g zeleného hrášku (môže byť mrazený), mletá červená paprika, Solčanka, soľ, voda

Na oleji speníme posekanú cibuľu, ku ktorej pridáme drobné kúsky koreňovej zeleniny, hrášok, posolíme a narýchlo urestujeme. K zelenine prisypeme na kocky pokrájané TOFU a ešte spolu trochu restujeme.

Ryžu preberieme, dôkladne prepláchneme vo vode a premiešame so zeleninou a s TOFU .(Ak sa rozhodneme pre nelúpanú ryžu Natural, tú musíme uvariť osobitne kvôli dĺžke varenia.) Posypeme červenou paprikou a Solčankou. Zalejeme studenou vodou tak, aby hladina vody bola 1,5 cm nad zeleninou. Prikryjeme pokrievkou, necháme zovrieť a potom varíme na veľmi malom plameni do zmäknutia. Odkryjeme, opatrne premiešame, opäť prikryjeme a necháme dôjsť.



Prevzate od:

Najnovsie clanky od tohto redaktora
Podobne clanky