Hlavne menu We are sorry, but magazine AMMO is suspended. Here is just read-only access to the articles archive. Some features are removed because they were outdated, pointless in read-only (voting and pools), or it was missused by spammers (comments) etc. Now the webpages aren't maintained so when something will get broken most probably it won't be fixed at all. If you liked our magazine then please make donation with paypal so we can pay for traffic on this server.

TOP Zdravie
01 Recepty z TOFU (HLAVNÉ JEDLÁ 3/3) 39 bodov
02 Zimné depresie 21 bodov
03 Fakty o Sóji 20 bodov
04 Recepty z TOFU (HLAVNÉ JEDLÁ 2/3) 13 bodov
05 Recepty z TOFU (HLAVNÉ JEDLÁ 1/3) 12 bodov
06 Recepty z TOFU (SLADKOSTI Z TOFU) 8 bodov
07 Recepty z TOFU (NÁTIERKY) 6 bodov
08 Recepty z TOFU (PEČIVO) 5 bodov
09 Recepty z TOFU (TOFU V KOMBINÁCII S MÄSOM) 5 bodov
10 Recepty z TOFU (ŠALÁTY) 4 body
11 Odkazy na rôzne zdravé stránky 1 bod
12 Recepty z TOFU (DRESSINGY) 0 bod
13 Recepty z TOFU (MAJONÉZY) 0 bod
Najnovsie clanky
Kvalitné služby podľa skúseností iných - TopSlužby.sk
LOTR - Dve veže - Parodia - Scénka 2. časť
Neverwinter nights
Children Of Bodom-Hatebreeder
Kult Duny - 6. časť (Bonus)
Kult Duny - 5. časť (Filmy, Hry)
Dobré ráno. (morc certa, hora incerta...)
Kult Duny - 4. časť (Knihy 2/2)
Stretnutie Spoločenstva Tolkiena
GRAVE DIGGER – Knights Of The Cross
Kult Duny - 3. časť (Knihy 1/2)
Kult Duny - 2. časť (Pojmy)
Kult Duny - 1. časť (Úvod)
LOTR - Dve veže - Parodia - Scénka
Jackass
Vsetky clanky
Airsoft - Specnaz [4 clanky]
Básne [6 clankov]
Fantázia [4 clanky]
Filmy a DVD [51 clankov]
Hardware [10 clankov]
Hry [170 clankov]
Hry, návody [6 clankov]
Hudba [8 clankov]
Internet [7 clankov]
Knihy [6 clankov]
O AMME [4 clanky]
Pandemonium [10 clankov]
Poviedky [14 clankov]
Programy [18 clankov]
Rôzne [8 clankov]
Technické [3 clanky]
Úvahy [8 clankov]
Výuka [50 clankov]
Zábava [5 clankov]
Zdravie [15 clankov]
Fakty o Sóji
Odkazy na rôzne zdravé stránky
Recepty z TOFU (DRESSINGY)
Recepty z TOFU (HLAVNÉ JEDLÁ 1/3)
Recepty z TOFU (HLAVNÉ JEDLÁ 2/3)
Recepty z TOFU (HLAVNÉ JEDLÁ 3/3)
Recepty z TOFU (MAJONÉZY)
Recepty z TOFU (NÁTIERKY)
Recepty z TOFU (PEČIVO)
Recepty z TOFU (POLIEVKY)
Recepty z TOFU (SLADKOSTI Z TOFU)
Recepty z TOFU (TOFU V KOMBINÁCII S MÄSOM)
Recepty z TOFU (ŠALÁTY)
Zimné depresie
Celkovy pocet clankov: 407
Recepty z TOFU (MARINÁDY) 
Zdravie | Dna 22.3.2002 | www.alfabio.com | 3 znamky, priemer 2.00 | 7557 videni | 925 WAP videni

Kým pristúpite k samotnej príprave pokrmov z TOFU, majte na pamäti, že klasické biele TOFU má neutrálnu chuť, je nevýrazné a málokto ho také má rád. Aby však chutilo väčšine, treba mu dodať príchute a na to je najvhodnejším spôsobom práve marinovanie. To znamená, že TOFU necháme určitý čas ponorené v marináde, čiže v náleve (láku), odkiaľ TOFU nasaje, prijme požadovanú chuť. Keďže TOFU možno pripravovať na mnohoraké spôsoby ako mäso, nátierky i sladké dezerty, rôzne budú aj ingredencie, ktoré treba k TOFU pridať, aby vzniklo skvelé jedlo.

Úplne najbežnejšími pochutinami sú soľ, vegeta, sójová omáčka, polievkové korenie Klasik, mäsové bujóny, zeleninový vývar. Tie kombinujeme s rôznymi koreninami, napríklad s cesnakom, rascou, majoránkou a inými. Pri úprave TOFU na sladko používame predovšetkým med.

V našich receptúrach uvádzame okrem iných ako ochucovadlo Solčanku, čo je v podstate zdravší variant vegety, lebo neobsahuje glutaman sodný, ale naproti tomu má prídavok morskej soli alebo sóje. Takže záleží na každom, pre čo sa rozhodne.

Ako marinovať TOFU ?
Do ľubovoľnej nádoby (najlepšie hlbokej s úzkym priemerom) si pripravíme marinádu a vložíme do nej TOFU nakrájané alebo v celku. Dbáme na to, aby boli kúsky TOFU v náleve ponorené. Nádobu prikryjeme a odložíme do chladu a tmy. Použitú marinádu nevyhadzujeme, necháme si ju v zásobe niekoľko dní. Ešte sa nám môže zísť na ďalšie marinovanie, alebo ju môžeme pridať do varenia.

Dĺžka marinovania závisí od hrúbky TOFU. Tenšie kúsky skôr vstrebú marinádu a niekedy im stačí na namáčanie pol hodiny. Hrubšie plátky necháme v marináde najmenej tri hodiny, optimálna dĺžka je z večera do nasledujúceho dňa. Ak sa s prípravou TOFU veľmi ponáhľame a nemáme čas ani na minimálne marinovanie, TOFU priamo posolíme alebo pokvapkáme sójovou omáčkou. Potom už pracujeme s TOFU podľa receptúry. Dobu marinovania ovplyvňuje aj koncentrácia nálevu. Čím je sýtejší, tým intenzívnejšie prenikne do štruktúry TOFU a opačne. A napokon - dĺžku marinovania určujeme my sami vlastnými chuťovými kritériami.

Kuchárky a kuchári, ktorí poznajú tajomstvá marinovania mäsitých pokrmov, môžu svoje receptúry použiť aj v prípade TOFU. Možno sa rozhodnete aj pre niektorý z nasledujúcich tipov.

* Sójová omáčka s vodou v pomere 1:4, cibuľa, cesnak, horčica, koriander, majoránka, čierne korenie celé, soľ

Všetko spolu povaríme 5 minúť a necháme vychladnúť.

* Prelisovaný cesnak, rastlinný olej, soľ, mletá červená paprika, drvená rasca

Všetky suroviny rozmiešame v prevarenej vode. Držíme v chladničke. Množstvá surovín sú ľubovoľné podľa vlastnej chuti.

Sezamovo-zázvorová marináda
1 dcl sójovej omáčky (Shoyu), 1 lyžička sezamového oleja, 1 lyžička citrónovej šťavy alebo octu, pol až 1 lyžička mletého zázvoru, 2 lyžičky opražených sezamových semienok alebo 1,5 lyžičky medu, štipka chilli, tabasco

Dobre zmiešame. Pre zmenu môžeme pridať lyžičku prelisovaného cesnaku alebo 0,5 lyžičky francúzskej horčice.

Marináda do zásoby
0,5 dcl rastlinného oleja, 4 dcl vody, 1,5 dcl sójovej omáčky, 0,5 lyžičky majoránky, 0,5 polievkovej lyžice rozdrvených horčičných semienok alebo horčice, 1 rozotrený strúčik cesnaku, 1 stredne veľká cibuľa, 0,5 lyžičky soli, po štipke koriandra, ďumbiera, drvenej rasce a mletého čierneho korenia

Všetky suroviny dáme do hrnca, prikryjeme pokrievkou, na miernom ohni 5 minút varíme. Precedíme a v prípade, že chceme túto marinádu používať dlhšiu dobu, znovu ju prevaríme a odložíme v uzavretej nádobe do chladničky.

Marináda so solamylom
2 lyžice sójovej omáčky, 1 lyžica solamylu, 1 lyžica citrónovej šťavy, 1 bielok, štipka mletého čierneho korenia

Všetky suroviny dobre rozmixujeme. Marináda má hustejšiu konzistenciu a TOFU ňou natierame.

Marináda na prípravu čínskych jedál
0,5 lyžice sójovej omáčky, 1 lyžica kečupu, 0,5 lyžice francúzskej horčice, 1 vajce, štipka cesnakovej pasty

Suroviny dobre zmiešame a zmesou potrieme TOFU.

Iný variant na prípravu "číny"
1 malá cibuľa, 2 žĺtky, 2 kávové lyžičky worčestrovej omáčky, 1 lyžička kari korenia, 2 lyžičky kryštálového cukru, 1 lyžička soli

Všetky suroviny dobre vyšľaháme (najlepšie metličkou na sneh). Držíme v chlade.

Alebo ďalší variant
2 vajcia, pol lyžičky soli, po 1 lyžičke mletého čierneho korenia, mletej rasce, majoránu, sladkej papriky, worčestrovej omáčky, kečupu, kari korenia a vegety, 2 lyžičky horčice

Všetko spolu vyšľaháme. TOFU marinujeme 24 hodín a potom vyprážame na oleji.



Prevzate od:

Najnovsie clanky od tohto redaktora
Podobne clanky