Hlavne menu We are sorry, but magazine AMMO is suspended. Here is just read-only access to the articles archive. Some features are removed because they were outdated, pointless in read-only (voting and pools), or it was missused by spammers (comments) etc. Now the webpages aren't maintained so when something will get broken most probably it won't be fixed at all. If you liked our magazine then please make donation with paypal so we can pay for traffic on this server.

TOP Zdravie
01 Recepty z TOFU (HLAVNÉ JEDLÁ 3/3) 39 bodov
02 Zimné depresie 21 bodov
03 Recepty z TOFU (HLAVNÉ JEDLÁ 2/3) 13 bodov
04 Recepty z TOFU (HLAVNÉ JEDLÁ 1/3) 12 bodov
05 Recepty z TOFU (SLADKOSTI Z TOFU) 8 bodov
06 Recepty z TOFU (NÁTIERKY) 6 bodov
07 Recepty z TOFU (PEČIVO) 5 bodov
08 Recepty z TOFU (TOFU V KOMBINÁCII S MÄSOM) 5 bodov
09 Recepty z TOFU (MARINÁDY) 4 body
10 Recepty z TOFU (ŠALÁTY) 4 body
11 Odkazy na rôzne zdravé stránky 1 bod
12 Recepty z TOFU (DRESSINGY) 0 bod
13 Recepty z TOFU (MAJONÉZY) 0 bod
Najnovsie clanky
Kvalitné služby podľa skúseností iných - TopSlužby.sk
LOTR - Dve veže - Parodia - Scénka 2. časť
Neverwinter nights
Children Of Bodom-Hatebreeder
Kult Duny - 6. časť (Bonus)
Kult Duny - 5. časť (Filmy, Hry)
Dobré ráno. (morc certa, hora incerta...)
Kult Duny - 4. časť (Knihy 2/2)
Stretnutie Spoločenstva Tolkiena
GRAVE DIGGER – Knights Of The Cross
Kult Duny - 3. časť (Knihy 1/2)
Kult Duny - 2. časť (Pojmy)
Kult Duny - 1. časť (Úvod)
LOTR - Dve veže - Parodia - Scénka
Jackass
Vsetky clanky
Airsoft - Specnaz [4 clanky]
Básne [6 clankov]
Fantázia [4 clanky]
Filmy a DVD [51 clankov]
Hardware [10 clankov]
Hry [170 clankov]
Hry, návody [6 clankov]
Hudba [8 clankov]
Internet [7 clankov]
Knihy [6 clankov]
O AMME [4 clanky]
Pandemonium [10 clankov]
Poviedky [14 clankov]
Programy [18 clankov]
Rôzne [8 clankov]
Technické [3 clanky]
Úvahy [8 clankov]
Výuka [50 clankov]
Zábava [5 clankov]
Zdravie [15 clankov]
Odkazy na rôzne zdravé stránky
Recepty z TOFU (DRESSINGY)
Recepty z TOFU (HLAVNÉ JEDLÁ 1/3)
Recepty z TOFU (HLAVNÉ JEDLÁ 2/3)
Recepty z TOFU (HLAVNÉ JEDLÁ 3/3)
Recepty z TOFU (MAJONÉZY)
Recepty z TOFU (MARINÁDY)
Recepty z TOFU (NÁTIERKY)
Recepty z TOFU (PEČIVO)
Recepty z TOFU (POLIEVKY)
Recepty z TOFU (SLADKOSTI Z TOFU)
Recepty z TOFU (TOFU V KOMBINÁCII S MÄSOM)
Recepty z TOFU (ŠALÁTY)
Zimné depresie
Celkovy pocet clankov: 407
Fakty o Sóji 
Zdravie | Dna 6.10.2001 | www.alfabio.com | 12 znamok, priemer 1.08 | 6682 videni | 379 WAP videni

Sója a jej vplyv na zdravie

Kráľovná medzi potravinami, sója, v Číne nazývaná Veľký bôb, zdomácnená pred 5000 rokm, je zo všetkých strukovín najvýznámnejšia a svojimi vlastnosťami pôsobí preventívne proti mnohým chorobám.

Keď porovnávame zloženie sóje a iných strukovín, vidíme, že popri obsahu bielkovín- takmer dvojnásobnom –je mimoriadne cenná aj svojimi ďaľšími zložkami. Lipidy sóje napríklad umožňujú výrobu sójového oleja, ktorý neobsahuje cholesterol. Veľa je v nej vitamínov , najmä B1 a B2, minerálnych látok, stopových prvkov, lecitínu i vlákniny. Pre nízky obsah sacharidov je vhodná pre diabetikov. Obsah vlákniny predurčuje sóju do jedálnička redukčných diét, no má i všeobecný význem v procese látkovej premeny.Isté látky v sóji, ktoré sťažujú trávenie, odstraňuje ich namáčanie pred varením.

Pozitívny účinok sóje na zdravie je spôsobený látkami, ktoré obsahuje. Uvádzame najdôležitejšie dôvody, prečo sú sójové výrobky tak cenené:

·Pre obsah dôležitých minerálov (bór, železo, mangán, vápnik, draslík,, zinok, meď, fosfor)

·pre obsah vitamínov (rad B,E,K,F,A)

·pre neprítomnosť cholesterolu

·pre obsah zložených (komplexných) cukrov

·pre obsah novoobjavených „ zázračných látok (izoflavóny, saponíny, fytosteroly, sójové fytáty, inhibitóry proteáz, fenolové kyseliny, lecitín, omega-3-mastné tekutiny, fytát)

Vďaka týmto vlastnostiam sóje, konzumáciou výrobkov z nej je možné predchádzať nasledovným chorobám:

RAKOVINA:Nie je osudovo navyhnutná. čo je prekvapujúce?Až 1/3ochorení a 8 z 10rakovín, ktoré sa najčastejšie vyskytujú, súvisia so stravou. To znamená, že vo väčšine prípadvov si za riziko vzniku rakoviny môžeme samy. U ľudí, ktorí konzumujú potraviny zo sóje , je vo všeobecnosti menší výskyt rakoviny. Štúdia v Japonsku ukázala, že konzumácia TOFU znižuje riziko rakoviny konečníka o 80% a hrubého čreva o 40%(stačilo jesť dve porcie týždenne

CHOROBY SRDCA A CIEV: Vysoký obsah cholesterolu a tukov v krvi poškodzuje cievy , usadzuje sa v nich a zabraňuje voľnému prietoku krvi. Zároveň dochádza k zvyšovanui tlaku krvi a namáhaniu srdca. Násladky sa prejavia až potom , keď je neskoro, a to rrvým príznekom –srdcovou príhodou.

CUKROVKA: Účinky na srdce sú ďalekosiahle a zákerné, diabetici majú oveľa vyššiu pravdepodobnosť vysokých hladín cholesterolu v krvi. Preto majú diabetici sklon k osteroporóze a základom ich liečby je strava s ízkym obsahom cholesterolu a nasytených tukov, čo zároveň napomáha k znižojaniu telesnej hmotnosti.

OSTEROPORÓZA: V preklade znamená „ pórovité, prípadne špongiovité kosti“. Nevhodná mäsitá strava obsahujúca síru spôsobuje mohutné zvýšenie vylučovania vápnika močom, ktorý si telo dopĺňa z kostí. Sója okrem toho, že znižuje straty vápnika, svojím obsahom napomáha k vybudovaniu pevných kostí.

PROBLÉMY S OBLIČKAMI: Obličky denne prefiltrujú asi 200litrov krvi. Celoživotný vysoký príjem bielkovín môže poškodiť obličky, pretože sú nútené obzvlášť ťažko pracovať na odfiltrovaní čpavku, jedného z produktov metabolizmu bielkovín. Rastlinné bielkoviny, ako napr. sójová, nemajú takýto účinok.

ŽLČOVÉ KAMENE: Žlčové kamene sa vytvárajú v žlčníku, orgáne napomáhajúcemu tráveniu. Ich hlavnou zložkou je cholesterol. Preto rastlinné bielkoviny a hlavne sójová bielkovina, im umožňuje predchádzať a dokonca ich už po vzniku rozpúšťajú



Zázračná potravina menom sója
(a prečo sa jej Slováci stále boja...)



Niet na svete potraviny, ktorá by bola efektívnejším a lacnejším zdrojom bielkovín ako táto malá guľatá strukovina. Výživná hodnota 1 kg sóje je rovnaká ako pri 2 kg najkvalitnejšieho mäsa, 55 kg vajec alebo 2,5 kg syra. Narozdiel od potravín živočíšneho pôvodu sója neobsahuje tuk ani cholesterol. Je jedinečným zdrojom vápnika a železa (obsahuje dvakrát viac vápnika než mlieko a šesťkrát viac železa ako špenát), vitamínov B (viac ako v droždí), vitamínu E, lecitínu a vlákniny. A tiež draslíka, horčíka a fosforu. Sója je jednoducho skutočným žltým klenotom!

A predsa - tak ako Briti kedysi slepo odmietali paradajky, tak ako sa Francúzi bezdôvodne obávali zemiakov, tak si my dnes nevieme nájsť cestu k najzdravšej potravine na svete. Prečo?

Sóju pestujú Číňania už niekoľko tisíc rokov. Podľa ich tradície patrili sójové bôby k piatim posvätným čínskym plodinám spolu s ryžou, pšenicou, jačmeňom a prosom. Čínska legenda hovorí až o 999 receptoch na prípravu sóje a sójových výrobkov (mlieko, tofu syr, omáčky, pomazánky). Táto vzácna plodina sa z Číny úspešne rozšírila aj do Japonska, Kórey, Indonézie a postupne zmenila výživu všetkých ázijských krajín. V Hongkongu sa dnes dokonca vypije ročne viac sójového mlieka ako napr. Coca-coly.

Aj Amerika si uvedomila, čo sa skrýva v tejto kráľovskej strukovine. Tamojší vedci dôkladne skúmali vplyv sóje na zdravie človeka a zistili, že látky, ktoré sa takmer výhradne nachádzajú v sóji, dokázateľne znižujú riziko ochorenia na rakovinu prsníka, hrubého čreva a prostaty, znižujú cholesterol a preventívne pôsobia proti srdcovo-cievnym ochoreniam, osteoporóze, cukrovke a obezite. Dnes produkujú americkí farmári až 65 % celkovej svetovej produkcie sóje, okolo 100 miliónov ton ročne!

Do Európy sa sója dostala až v 17. storočí a na našom území sa začala pestovať okolo roku 1877. Dodnes sa však stretáva s nedôverou aj napriek tomu, že je stáročiami overená a jej účinky prevencie pred jednou z najzákernejších chorôb civilizácie sú nevyvrátiteľné. Namiesto toho sa v médiách objavujú poplašné správy o tom, že sa z nej „scvrkáva mozog“ alebo že „spôsobuje neplodnosť“. Zdá sa, že Slováci ešte nepochopili, aké bohatstvo v sebe sója ukrýva a naďalej sa nezmyselne bránia tejto zázračnej strukovine. Tak ako v minulosti Briti paradajkám a Francúzi zemiakom. Dokedy?


Čo je tofu
alebo „Nech je jedlo Vaším liekom“
Tofu objavili pred dvetisíc rokmi v krajine maškrtných jazýčkov - v Číne. Jedna z legiend prisudzuje vynájdenie postupu výroby tofu čínskemu cisárovi. Iná legenda tvrdí, že to boli ľudia utekajúci po mori v loďke, ktorým všetečná morská vlnka skočila do vriacej polievky z mletej sóje a spôsobila, že biela polievka (sójové mlieko) sa zrazila do bielych vločiek - tofu. Tofu sa najskôr vyrábalo na pobreží, neskôr si našlo cestu aj do vnútrozemia Číny, Japonska, juhovýchodnej Ázie, Ameriky a ďalších krajín.

Tofu je vlastne bielkovinový chuchvalec získaný zo sójového bôbu. Sójové bôby najskôr namáčame, aby zmäkli, pomelieme a vyvaríme vo vode. Počas varu vidíme, ako voda obelie, a po odstránení vyvarenej sóje získame sójové mlieko.

Zloženie:

Proteíny
36 g

Tuky
18 g

Uhľovodíky
28 g

Voda
10 g

Nerastné látky
4,6 g

Vláknina
2,7 g

Lecitín
2 g

Ďalší postup pri výrobe tofu je rovnaký ako pri výrobe ovčieho alebo kravského syra, ibaže na zrážanie sójového mlieka nepoužívame kľak (výťažok z teľacieho žalúdka), prípadne jeho chemickú náhradu, ale morskú vodu, či soli v nej obsiahnuté.

Tofu môžeme označiť za najuniverzálnejší proteínový zdroj na našej planéte. Prívlastok najuniverzálnejší pochopíme, keď vyskúšame aspoň niektoré z množstva receptov na úpravu tofu. Z tofu sa dá urobiť všetko, čo robíme z mäsa a mlieka: rezne, šaláty, nátierky, ale aj majonézu bez vajíčka, sladký koktail, či dokonca zmrzlina.

Proteíny (bielkoviny) sú základné stavebné kamene potrebné na stavbu ľudských buniek, ktoré v tele vznikajú a zanikajú každú chvíľu. Je dobré, keď telo tieto stavebné kamene prijíma v dostatočnom množstve čisté bez zbytočných prísad tak, aby malý zázrak - naša bunka - prosperovala.

Tofu je potravina plne zodpovedajúca Hippokratovmu výroku: „Nech je jedlo Vaším liekom a nech nie sú lieky Vaším jedlom.“

Alfa Bio Tofu obsahuje 12 - 15 % plnohodnotných bielkovín. Obsahom vápnika - 200 - 240 mg / 100 g - sa vyrovná mliečnym výrobkom, ale na rozdiel od nich obsahuje aj výrazné množstvo železa - 3,2 mg/100 g - pri energetickej hodnote 114 kalórií (pozri tab. č.2). Nové výskumy zamerané na vzťah výživy a civilizačných ochorení nám v tofu a sóji odkryli nové zdroje látok dôležitých na prevenciu rôznych ochorení, napríklad saponíny (ich účinky možno poznáte z preparátu Golden Yacca), lecitín (potrebný na tvorbu tzv. dobrého LDL cholesterolu), protirakovinové látky - izoflavóny, genistein, daidzein. Nie náhodou je sója základným materiálom pri výrobe mnohých liekov už dlhý čas. A znova zdôrazňujeme Hippokratovo: „Nech je jedlo vaším liekom a nech nie sú lieky vaším jedlom.“

Aké sú negatíva? Pri návšteve Tofu asociácie v Tokiu sme sa dozvedeli, že nie sú známe žiadne „choroby z povolania“ ako ich poznáme v iných potravinárskych odvetviach. Práve naopak, producenti tofu a ich rodiny sa dožívajú vysokého veku pri plnom zdraví. Tofu podľa japonských odborníkov na výživu je jednou z hlavných príčin japonskej dlhovekosti.

Proteíny
15 g

Tuky
6,5 g

Uhľohydráty
3,8 g

Kalcium
200 mg

Železo
3,2 mg

Sodík
7,5 mg

Energia
114 cal

Niacín
stopy

Riboflavín
stopy

Thiamín
stopy


Tofu na Slovensku
alebo prečo tofu v krajine halušiek a slaniny ?

Tofu sa objavilo na trhu bývalého Československa v roku 1992. Postoj k tofu najlepšie vystihol jeden zo zákazníkov, ktorý ho po preskúmaní obsahu balíčka nazval tofu - UFO(T). Niečo biele, neznáme, neidentifikovateľné, s neznámym pôvodom a pripravené tak rýchlo zmiznúť, ako rýchlo sa objavilo. Avšak Tofu, na rozdiel od UFO, má známy pôvod, slávnu históriu a veríme, že rozpaky z tejto potraviny sú prechodné, prameniace z ľudskej opatrnosti. Opatrnosť a nedôvera, ako vieme z histórie, boli zdrojom prekážok aj pri postupe takej slávnej potraviny akou je zemiak. Ešte Juraj Fándly v knihe „Piľní domajší a poľní hospodár“ vyzýval ku konzumácii zemiakov, ktoré sa dovtedy používali iba ako krmivo pre dobytok.

„Múdri“ vtedajšej doby označili zemiaky za zdroj moru a tiež príčinu, prečo má niekto veľkú hlavu. Trvalo niekoľko storočí, kým sme zemiak prijali za náš a beda tomu, kto by nám ho chcel zobrať. Dôvodov, prečo tvrdíme spolu s americkým odborníkom na výživu Williamom Shurtleffom, že tofu sú proteíny budúcnosti, je niekoľko. Tofu sú chute, bez ktorých si Číňan alebo Japonec nevie predstaviť život tak, ako Slovák bez halušiek a slaniny. Prečo si ich teda nedopriať?

Japonci vyhnali zo svojich ostrovov dobytok už v stredoveku a sú podľa štatistík zdravší ako iné národy. Angličania tak nespravili a majú „šialené kravy“. Labužnícki Číňania si neodpustili mäso, avšak múdro ho kombinujú s tofu, čím znižujú riziko nadmerného konzumu cholesterolu. Vážnym dôvodom pre tofu na slovenskom stole sú neúprosné štatistiky, ktoré nás radia v rakovinových a cievnych ochoreniach na popredné miesto. Súčasný objem produkcie nás presviedča, že náš konzument nevníma tofu ako UFO, ale ako kvalitnú potravinu. Ani najväčší optimisti z okolia firmy Alfa Bio pri začatí výroby nepredpokladali taký prudký nárast výroby. Tofu sa začalo objavovať na stoloch vegetariánov, ktorých môžeme právom zaradiť medzi ľudí s veľkou zodpovednosťou k svojmu zdraviu, ale aj nevegetariánov. Dnes vidíme tofu striedať sa na stoloch spolu so živočíšnymi bielkovinami, čo považujeme za dobrý smer na zlepšenie nepriaznivých štatistík o našom zdravotnom stave. Veríme, že tak ako pri zemiakoch si Slovensko nenechá ujsť zo stola takú čarokrásnu potravinu ako je tofu.




TOFU proti rakovine



Výskyt rakoviny vo svete i u nás je alarmujúci. Len v USA zomrie na rakovinu viac ako pol milióna ľudí ročne. Sú však krajiny, kde je rakovina zriedkavejšia. V Číne je výskyt rakoviny žalúdka o 40 % nižší ako v Amerike. Ženy v Singapúre postihuje rakovina prsníka o 50 % zriedkavejšie ako ženy v Európe. A japonskí lekári majú osemkrát menej pacientov s rakovinou hrubého čreva než ich európski kolegovia a trikrát menej pacientov s rakovinou prostaty. Prečo?

Americkí vedci zistili, že ľudia, ktorí často jedávajú sóju a výrobky z nej, nezvyknú ochorieť na rakovinu. Rozhodli sa preto podrobne preskúmať túto zázračnú potravinu a dospeli k prekvapivým výsledkom: sója obsahuje minimálne päť antikarcinogénov – látok, ktoré zabraňujú vzniku nádorov alebo zamedzujú rastu nádorov, ktoré už vznikli. Najúčinnejší z nich je izoflavín gemistein, ktorý potláča rast nádorových buniek, pričom zdravým bunkám neublíži.

V krajinách juhovýchodnej Ázie sa sója dostáva na stôl denne. Jej najobľúbenejšou formou je sójové mlieko a z neho vyrobený sójový syr TOFU. Skvelá prevencia proti rakovine, nájdete aj v našich obchodoch. K dispozícií je sójový syr TOFU už desať rokov a prináša na náš trh TOFU biele, údené, lahôdkové a paprikové. Výborná chuť a najmä účinky na zdravie človeka presvedčili už mnoho labužníkov. Teraz ste na rade vy!




Sójový syr TOFU – jedlo nielen pre chorých!



Sójový syr TOFU je potravinou zdravej výživy. Vyrába sa zo sójového mlieka. Má množstvo dôležitých minerálnych látok, vitamínov a čo je na ňom asi to najcennešie - neobsahuje žiadny cholesterol a má vysoký obsah bielkovín pri nízkom obsahu kalórií. Aj preto Výskumný ústav výživy v Bratislave odporučil TOFU do jedálneho lístka ľudí s kardiovaskulárnymi ochoreniami, cukrovkou, hypertenziou, poruchami metabolizmu, celiakiou, alergickými ochoreniami, obezitou, chorobami tráviaceho traktu a pečene.

TOFU však nie je len jedlom pre chorých! Tento chutný a zdravý syr je fantastickou formou prevencie proti zákerným civilizačným chorobám a úspešne znižuje cholesterol. TOFU syr je výborný v surovom stave, ale možno ho aj variť, smažiť, dusiť alebo použiť ako súčasť nátierok, šalátov, múčnikov či krémov. Môže slúžiť ako posýpka na špagety či pizzu, dokonca aj náplň palaciniek. Vo východných krajinách, najmä v Japonsku a Číne používajú TOFU často v kombinácii s hydinovým mäsom. U nás si TOFU vytvorilo svoje vlastné „slovenské“ podoby, napríklad TOFU škvarky na haluškách, vyprážaný TOFU rezeň, TOFU guláš, fazuľovú polievku s údeným TOFU, lečo s TOFU či TOFU praženicu.

Nenahraditeľné poklady, ktoré v sebe sója ukrýva, môžete odhaliť hneď v štyroch druhoch TOFU syra. Spoločnosť ALFA BIO z Banskej Bystrice, ktorá vyrába TOFU už desať rokov, prináša na náš trh TOFU biele, údené, lahôdkové a paprikové. Určite si však pochutíte aj na francúzskej a kápiovej nátierke, či špagene, treske, špekačke, fašírkovej zmesi alebo labužníkovi – chutných a zdravých sójových výrobkoch. Nečakajte, kým vám TOFU syr a iné výrobky zo sóje poradí lekár. Začnite sa starať o svoje zdravie už dnes!





Prevzate od:

Najnovsie clanky od tohto redaktora
Podobne clanky